DR. DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DR. DEUTSCH TAMÁS
DR. DEUTSCH TAMÁS, az ifjúsági és sportbizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságában a fideszes és MDF-es képviselők úgy ítélték meg, hogy ez a törvényjavaslat a Magyarországon élő emberek nagy része számára, fogalmazhatnék úgy is, ami talán kedvesebb kifejezés szocialista képviselőtársaim számára, a bérből és fizetésből élők számára kimondottan hátrányos. (Dr. Kis Zoltán: De a polgároknak jó, úgyhogy támogatni kell!) Ez a törvényjavaslat annak az elvnek a valósággá tétele, hogy azt, amit egy kézzel adott a kormány, azt 2003-ban, 2004-ben két kézzel fogja visszavenni.
Szó esett már róla, ezért egy mondatban én is hadd tegyek említést arról: példa nélküli az elmúlt tizenkét év parlamentáris történetében, hogy ennyire hányaveti módon nyújtson be egy kormány adótörvény-módosítást. Önmagában az is nevetséges, hogy láthatóan a kormány úgy tárgyalt az adótörvényekről, hogy még a kormány tagjainak a rendelkezésére sem állt semmifajta hatástanulmány, mert ha rendelkezésükre állt volna, akkor biztosan együtt, egy időben benyújtják. Nyilvánvaló, hogy nem tették volna meg a parlamenti képviselőkkel azt a csúfságot, hogy a kormány tagjai ismerték a hatástanulmányokat és döntöttek, ezek után az általuk elfogadott törvényjavaslatot úgy nyújtják be a parlamenti képviselőknek, hogy ők nem láthatják ezeket az úgynevezett hatástanulmányokat. Ráadásul a hatástanulmányok olyan pontossággal készültek, hogy a legfontosabb számot illetően, hogy jövőre mennyi is lesz a magyar embereket érintő adóterhelés, abban pontatlan volt a számítás, és egy alig kétsoros bocsánatkérő levelecskével tájékoztatnak arról, hogy nem is iksz százalék, hanem ipszilon százalék az általános adóterhelés. Nem tűnik megalapozottnak ennek a törvénynek az előkészítése.
Másrészt nem szavatartó, hanem szavafelejtő ez a kormány, hiszen az adókulcsok csökkentését ígérte, márpedig ha a 2002-es esztendőben 20, 30 és 40 százalékos az adókulcs, majd a 2003-as esztendőben is 20, 30 és 40 százalékos marad az adókulcs, akkor a magyar nyelv általános szabályai értelmében ez az intézkedés nem tekinthető adókulcscsökkentésnek, márpedig itt éppen ellentétes ígéretet fogalmazott meg Medgyessy Péter, nagy "Én"-nel, szövetségben a nemzettel, kis n-nel - bár az, hogy itt a nemzetet kisbetűvel írja, a magyar nyelvtan szabályainak megfelel, csak egyfajta stíluskérdést jelent.
Néhány konkrétum. Elfogadhatatlan, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény mértéke nem emelkedik a 2003-as esztendőben. Nem nyugtat meg minket, hogy nem volt kellő politikai bátorság a szocialistákban, hogy ezt a rendszert megszüntessék, ahogy ezt Kósáné Kovács Magda itt elmondja; ahhoz kellett volna kellő politikai bátorság, jó szándék és törődés, hogy tovább emeljék a gyermekek után járó adókedvezmény mértékét, és emeljék azt a jövedelemhatárt, ami után a gyermeket nevelő családoknak lényegét tekintve nem kell adót fizetni.
Ami ugyanakkor nagyon-nagyon komoly hátrányokat jelent, és kár úgy tennünk, mintha ez 2003. január 1-jét követően a magyar emberek százezreinek, millióinak a mindennapjaiban nem lenne szomorú valóság: igen komoly illeték- és áfaemelkedés az, ami a jövő évet jellemezni fogja. Néhány példát: az informatika, a közoktatás, a gyermeknevelés, a gyermekek szellemi fejlődését segítendő emelkedik például a könyvet helyettesítő CD-ROM-ok áfája; hadd fizessen többet az a szülő, akinek a gyereke az információs társadalom eszközét szeretné használni. Hadd fizessen többet majd a mozijegyért minden ember, mert a filmkészítés áfája 25 százalékra emelkedik. Hadd fizessen mindenki többet, aki ügyvédhez fordul, hiszen ma 0 százalék az ügyvédi tevékenység áfakulcsa, és ez 25 százalékra emelkedne. Hadd fizessen minden vállalkozó többet azért, ha cégkivonatot kér a cégbíróságtól; mondjuk, például valamilyen állami pályázaton, tenderen akar indulni, mindenhol elemi feltétel, hogy cégkivonatot kell benyújtani - 30-50 százalékkal emelkedik ennek az igénylésnek az illetékterhe. Hadd fizessenek többet olyan luxusban élő magyar családok, akik gépjárművet tartanak fönn, hadd emelkedjen a gépjármű után fizetendő adóterhelés.
Végül, de nem utolsósorban, ami külön szomorúság: 1997 óta, tehát az első MSZP-SZDSZ-kormány óta, a polgári koalíció kormányának működése alatt is, hat-hét éven keresztül minden esztendőben emelkedett a sporttevékenység után járó, igénybe vehető adókedvezmények mértéke: az első esztendő lesz a 2003-as esztendő, amikor a sporttevékenységet, a sportszférát érintő adókedvezmények mértéke sajnos nem emelkedik - ez egyáltalán nem jó üzenet egy egészséges nemzetben gondolkodók számára.
Ezen megfontolásoktól vezettetve a Fidesz- és MDF-képviselők általános vitára alkalmatlannak ítélték az adótörvények tervezetét.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
(11.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi