DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER

Full text search

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER
DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmány- és igazságügyi bizottság 13 tagja a T/945. számú előterjesztést általános vitára alkalmatlannak tekintette oly mértékben, hogy valóban kérte a bizottságot, hogy ne is vegye napirendre, ne tárgyalja, mert oly mértékben alkalmatlan az általános vitára a következők miatt.
A Házszabály 95. § (2) bekezdése világosan és egyértelműen leszögezi, hogy egy határozat a határozathozatalra mikor alkalmas. Akkor alkalmas, hogyha egy törvénytervezet indokolásának melléklete vagy az indokolás kiegészül egy hatásvizsgálattal, amely azt célozza bemutatni, hogy az a társadalmi viszony, amelyet a törvénytervezet vagy a törvény elfogadása esetén megváltoztatni kíván, miként hat a társadalomra, miként hat a gazdaságra.
Szeptember 27-én, amikor a bizottság tárgyalta ezt az anyagot, ilyen hatásvizsgálat nem állt a rendelkezésünkre. A Pénzügyminisztérium, tehát az előterjesztő jelen lévő képviselője ezt szánta-bánta, és ígéretet tett arra, hogy ezt pótolni fogják, amit valóban pár nap múlva meg is tettek, és a hét végi csomagban szerepelt egy Tájékoztató című ilyen hatásvizsgálatocska, amely nem kellő mélységű, már csak azért sem, hiszen 2003-ról nem is beszél, csak 2004-ről, tehát nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyeket előír a jogszabály, nevezetesen, hogy bemutassa azokat a társadalmi és gazdasági változásokat, amelyeket a törvény előidézhet, ha elfogadják.
De függetlenül ettől, hogy ezt a kis mélységű hatásvizsgálatot megkaptuk, ez nem pótolja azt, hogy amikor a bizottság erről a témáról tárgyalt, ezt egyáltalán nem ismertük, nem volt a kezünkben, tanulmányozni nem tudtuk. Ez az egyik ok.
A másik ok: azt is előírja a Házszabály, hogy nemcsak az alkotmánnyal kell összevetni egy törvénytervezetet, hanem meg kell vizsgálni annak a kérdését, hogy vajon nem ütközik-e más jogszabályok előírásaival. A jogalkotásról szóló törvény pontosan felsorolja azokat a szervezeteket, amelyeket be kell vonni a törvény-előkészítési eljárásba, vagyis ezekkel véleményeztetni kell a törvénytervezetet, és majd csak azután kerülhet a bizottságok elé, és akkor születhet meg ténylegesen az előterjesztés.
A jogalkotásról szóló törvény 30. §-a e szervezetek között kifejezetten nevesíti a megyei önkormányzatokat abban az esetben, hogyha a törvénytervezet érinti az ő tevékenységüket. Az igen vaskos előterjesztés keményen érinti az önkormányzatokat, hiszen annak egy teljes fejezete, a IV. fejezet a helyi adókról szól. Ugyanakkor a megyei önkormányzatok ezt az előterjesztést nem ismerik, és most tárgyalja ezt a parlament.
Tehát ki kell mondani, hogy az előterjesztés, vagyis ez a törvénytervezet kifejezetten jogszabályba ütközik, mégpedig a jogalkotásban megfogalmazott előírásokba. Egyeztetés nem történt a megyei önkormányzatokkal. Következésképpen két okunk is van, hogy ezt jogilag kifejezetten az általános vitára alkalmatlannak tekintsük, így szólt az ottani nyilatkozatunk is az alkotmányügyi bizottságban, és ez a kisebbségi vélemény. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi