GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a szeptember 30-i ülésén tárgyalta az adótörvények módosítását, és azt 12 igen, 6 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.
Az adótörvény módosítása a vidéken élő emberek esetében érdemi pozitív változásokat eredményez, különösen igaz ez a mezőgazdaságban dolgozókra. A személyi jövedelemadó változásai kapcsán a legnagyobb vívmány 2003-ra a minimálbér adómentessége, az adósávok szélesítése pedig minden vidéken élő embernek pozitív változást eredményez. Ezt, ahogy a bizottsági ülésen is elhangzott, néhány adattal fogom alátámasztani.
2001-ben Veszprém megyében az egy főre jutó, összevonás alá eső éves átlagjövedelem 875 ezer forint volt, ez 140 ezer forinttal marad el az országos átlagtól. A pápai kistérség a megyei átlag 85 százaléka, és a falvak ennek csupán csak a 75 százalékát érték el. Ebből jól látható, hogy egy erősen agrár jellegű aprófalvas területen a 2001. évi jövedelem nem éri el a 600 ezer forintot. Ha elfogadjuk, hogy a jövedelmek átlagosan 18 százalékkal nőnek, akkor látjuk, hogy a falvakban a keresetek még 2002-ben is csak valamelyest haladják meg a minimálbér szintjét. Ezért van vidéken óriási jelentősége a kormány már ez évre előrehozott döntésének, amellyel adómentessé tette a minimálbért.
Téves az az állítás is, hogy az átlagjövedelem a 40 százalékos adósávba esik. A vidéken élő, különösen a mezőgazdaságban foglalkoztatott emberek nagyon szívesen fizetnének 1 millió 350 ezer forint jövedelem után adót, hiszen ez a jelenlegi fizetések dupláját feltételezné. Az ellenzék részéről elhangzott, hogy csak homályos utalás van a 2004-es adókulcsokat érintő változásokról. Jelezni szeretném, hogy a kulcsok csökkentése az adótörvény zárórendelkezései között található, melynek elfogadása 2004-től további érdemi adócsökkentést eredményez. Az egészségügyi hozzájárulás mérséklése a vállalkozások terheit csökkenti. Ez különösen jelentős olyan ágazatban, mint a mezőgazdaság, amelynek jövedelemtermelő képessége messze elmarad az egyéb gazdasági tevékenységekétől. E vállalkozásokat terhelő járulék fokozatos megszüntetése segítheti a foglalkoztatás bővítését; nem kell mondanom, hogy a vidék esetében, ahol különösen nagy probléma a munkanélküliség, milyen óriási a jelentősége.
Pozitív változás választási ígéreteinknek megfelelően az őstermelői tevékenységből származó jövedelem adómentes értékhatárának emelése. Ez a döntés az ágazaton belül egy olyan réteget segít, akik nem elsősorban hivatásszerűen, de saját szükségleteiket meghaladó mértékben termelnek. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy ez az értékhatár a szakma véleménye szerint alacsony, ennek a magasabb mértékre emelését már a 2003. évben is javasoljuk. Nagyon indokolt a mezőgazdasági kistermelői, őstermelői tevékenység bevételi értékhatárának 4 millióról 6 millió forintra történő emelése.
Az adótörvény az eddig említett pozitív változásokon túl egyéb lényeges elemeket is tartalmaz. Eltörli a földhaszonbérlet után fizetendő jövedelemadót, ezzel nagyban segíti a legális, szakszerű földhasználat térnyerését. A törvényben szereplő időkorlát azonban magas, célszerű ennek öt évre mérséklése, mert ez jobban megfelel a jelenlegi gyakorlatnak.
Emeli a jogszabály a hektáronként elszámolható gázolaj mennyiségét 90 literről 95 literre. Ez is a szakma gyakorlati tapasztalatokon nyugvó jogos igényeit elégíti ki, és javítja a termelés jövedelempozícióit. A világon mindenütt foglalkoznak az alternatív energiahordozók kérdésével. A jogszabály új elemként tartalmazza a bioetanol-előállítás jövedéki terheinek eltörlését, ezzel versenyképessé teszi az üzemanyag-előállításnál az ásványi alapanyagú, eddig használt metilalkohollal. Az ilyen célú felhasználás 70 ezer tonna kukorica-többletigényt jelenthet a piacon, amely már jelentős mennyiség.
A jogszabálynak a felnőttképzés adólevonással ösztönző része pozitívan érinti az agrárágazatban dolgozókat is. A nemzeti agrárprogram is nagy teret szentel a szakmai továbbképzéseknek, ezzel van szinkronban az adótörvény felnőttképzést támogató része. Sok vidéki család pozícióját javítja a falusi vendéglátásból származó adómentes értékhatár 50 százalékos emelése, hiszen egyre többen foglalkoznak ilyen tevékenységgel.
Összefoglalva: a 2003. évi adótörvény a vidéken élő emberek számára pozitív változásokat tartalmaz, és több eleme segíti a mezőgazdasági tevékenységet végzőket, ezért javasoljuk a tisztelt Háznak a jogszabály elfogadását. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi