DR. SOÓS GYŐZŐ

Full text search

DR. SOÓS GYŐZŐ
DR. SOÓS GYŐZŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság többsége támogatta a törvénytervezetet. Ilyenkor, amikor új adót vezet be egy parlament, mindig éles vita szokott lenni, nem is lenne egészen normális dolog egy új adónemet támogatni, most azonban az a különleges helyzet állt elő, hogy nemcsak a költségvetési bizottság többsége, hanem általában a társadalom is támogatja ezt az új adónemet, és nemcsak hogy ellenállás nincs a bevezetésével szemben, hanem várakozás tapasztalható.
Az elmúlt hetekben, sőt hónapokban egy széles körű egyeztetés volt ebben a témakörben az eva bevezetésével kapcsolatban. Mondhatjuk azt is, hogy végre megvalósult a társadalmi vita, ami egyébként törvényi kötelezettség, és remélhetőleg minden törvénytervezet majd így, társadalmi vita után kerül a parlament elé a jövőben. A társadalmi vita során jelentős módosulások is történtek a törvénytervezetben.
Az érintettek köréről szeretnék néhány szót szólni, hiszen az érintettek köre a mikro- és kisvállalkozások, és hosszú-hosszú évek óta beszélünk arról, hogy a magyar gazdaság igazi problémája a mikro- és kisvállalkozások nehéz helyzete, és sokféle program megfogalmazódott az ő terheik az enyhítésére, de igazából valódi segítséget mind ez ideig nem kaptak. Most azonban úgy tűnik, hogy egy valódi segítséget kapnak ezek a mikrovállalkozások, hiszen azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tudják ezt választani és választhatják ezt az adónemet, csökkenti az adóterhelését, és a többségnek csökkenti az adminisztrációs terheit.
(14.30)
Nagyon-nagyon pozitívnak értékelte azt is a bizottság többsége, hogy a vita során végül is az előterjesztő felemelte az értékhatárt 15 millió forint bruttó árbevételre. És természetesen pozitívnak értékeltük azt, nem is lehet ez másként, hogy ennek az adónemnek a vállalása, a teljesítése önkéntes, és hangsúlyozom: ez természetes.
Azt is természetesnek ítéltük, hogy ezt mindenki nem fogja választani; azért nem fogja választani, mert csak egy körnek lesz kedvező. Egyetértés volt abban, hogy azoknak a vállalkozóknak, vállalkozásoknak kedvező, amelyek magas hozzáadott értéket tudnak produkálni a termelésük során. Ilyen formában való igaz az, és ezt a többség elismerte, hogy bizonyos vállalkozások éppen azért fognak kiesni ebből az evakörből, mert az ő tevékenységük a jellegéből fakadóan is olyan, hogy viszonylag kicsi a hozzáadott értékük.
Egyszerűsítést jelent a vállalkozásoknak, különösen az egyéni vállalkozóknak, hiszen - mint ahogy az expozéban is elhangzott - náluk elegendő az árbevétel-nyilvántartás. A többség elismerte azt is, hogy több vállalkozásnál, más vállalkozásoknál igazából adminisztrációs könnyítést sem jelent, viszont az igazán nagy létszámú vállalkozói kör az az egyéni vállalkozói kör. Ez a javaslat megoldást kínál a költségek elszámolására ebben a körben, arra az össznépi játékra, amikor gyűjtik a számlákat a vállalkozások, vállalkozók, hogy minél több költséget tudjanak az eredményük terhére elszámolni.
Nagyon pozitívnak ítélte a bizottság a házipénztári pénzek kezelését, vagyis hogy ebben is, úgymond, enyhítés történt az eredeti javaslathoz képest, és ez a bizonyos 20 százalékos hároméves halasztott fizetési megváltás jónak minősíthető.
Végezetül azt szeretném elmondani, hogy természetszerűen vita volt a költségvetési bizottságban, egy dologban azonban egyetértés volt: a célokban - a célok megvalósításában természetesen már vita bontakozott ki. Ugyanakkor mi úgy ítéljük meg, hogy azok a célok, amiket ez a törvény meg akar valósítani, igenis támogatandók. Azok választhatják, és ez a végső konklúziója a bizottsági ülésnek, ahol magasabb a hozzáadott érték, ugyanakkor viszont úgy ítéltük meg, hogy több százezer vállalkozónak nyújthat ez könnyítést az eljövendő időben.
Egy negatívum a végére, hogy olyan bonyolult a szabályozás és az egész rendszer, hogy elképzelhető, hogy a következő hónapokban bizonyos fajta módosításokra szükség lesz, a gyakorlat ezt fogja majd igazolni. Akkor majd a szükséges módosításokat a törvényen természetesen átvezetjük.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi