PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A legfiatalabb hozzászóló képviselőként, több mint 13 éve az Ifjúsági Demokrata Fórum környezetvédelmi kollégiumának vezetőjeként néhány gondolatot én is szeretnék hozzátenni a ma esti vitában elhangzottakhoz, így megismerhetik a magyar ifjúság véleményét is.
Az országos hulladékgazdálkodási terv hatásosan és részletekbe menően tárja elénk azt a hatalmas, megoldhatatlannak tűnő feladatot, amit a magyarországi hulladékkezelés, illetve -hasznosítás igényel ahhoz, hogy ez az ágazat is európai uniós szintre emelkedhessen. Átolvasva világosan látjuk azon állítás jogosságát, miszerint a környezetvédelmi fejezet lezárása 2016-ig több ezer milliárdos ráfordítást ró a magyar költségvetésre. Több évtizedes érdektelenség, közöny, igénytelenség következményei rajzolódnak ki a szemünk előtt, ha végigolvassuk az OHT 70 oldalas indoklását. A hulladékgazdálkodás gyors rendbetétele, azaz a költségvetés kezelési technológiái megvalósításának a sokasága kolosszális pénzeszközöket igényel. Magántőkéből is meg lehet oldani a problémák nagy részét, de az állam, a társadalom bizonyos mértékben pénzügyileg helyt kell hogy álljon a megoldások megvalósításában.
A korszerű feldolgozó, hasznosító technológiák meghonosítása nem elég a kielégítő hulladékgazdálkodás megteremtéséhez - mindenekelőtt megelőző oktatással, képzéssel, a környezettudatos, jogvédő magatartás társadalmi elfogadtatásával, azaz természetessé tételével kell elkezdeni. Iskolarendszerünk valamennyi szintjén már régen hangsúlyos helyet kellett volna biztosítani a tantárgyak többségében az épített és természeti környezet védelme szemléletének. Időben meg kell értetni ifjúságunkkal, a társadalommal a környezetvédelem jelentőségét, elhanyagolásának az egyénre is kiható veszélyes következményeit. A szemléletformálás fokozatosságával megismétlődő és egyre makacsabb lakossági ellenállást is le lehetne küzdeni a telepített kezelési technológiákkal szemben.
Az oktatásügy szavakban ki nem mondva, de napjainkban komolynak nem tekinthető, megnyugtatásul szolgáló, mesélő tudásanyagként kezeli a környezetvédelmet és így a hulladékgazdálkodást is, ha a különböző tantárgyak tárgyalják egyáltalán. Az oktatók többsége nincs megfelelően felkészítve a tanulóifjúság ez irányú érdeklődésének felkeltésére, motiválására. Szót kell ejtenünk azon aktív felnőtt generációkról is, akiknek a vonatkozó szemléletét csak az igénytelenség, a teljes tájékozatlanság jellemzi. A fent említett sorrendiség semmiképpen sem hagyható figyelmen kívül.
(22.10)
Először a környezettudatos, jogkövető állampolgári magatartás-szemlélet elismertségét kell kialakítani a társadalmunkban, és csak ezt követhetik a technológiák, a gazdasági érvek.
A hulladékgazdálkodáson belül az elkülönített gyűjtés kizárólag nagy mennyiségű, koncentrált hulladék esetében gazdaságos. Nagyvárosaink esetében vagy regionális szervezettségben azzá lehet tenni. Az elmúlt évek során láthattuk, hogy a főváros szelektív hulladékgyűjtési szándéka kisebb-nagyobb nekirugaszkodás után csendben kimúlt. Kudarca két dologra vezethető vissza.
A lakosság észrevette, hogy az általa szelektált háztartási hulladékot az elszállításkor újra összekeverik, ezért természetesen a továbbiakban nem vette komolyan a felhívásokat. A főváros, mint az egyetlen háztartási szilárdhulladék-égetőmű tulajdonosa, abban lett érdekelt, hogy az egyes anyagaiban külön is felhasználható vegyes hulladék ne legyen kiválogatva, kalóriákban elszegényítve, mert az energetikai hasznosítás során az elégetéskor termelt melegvíz a Fővárosi Távfűtő Műveken keresztül gazdaságosabban értékesíthető, például a lakótelepek fűtésére.
Ilyen előzmények után nem lesz könnyű a fővárosban környezettudatos, hatékony szemléletváltozást elérni. Az országos hulladékgazdálkodási terv 2005-re legalább 4 millió, 2008-ban 6 millió lakost szeretne a szelektív hulladékgyűjtésbe bevonni. Ezen lakosok környezeti tudásformálása hogyan fog megtörténni?
A "szennyező fizet" elve támogatható, de nem általában a lakosságra vonatkoztatva. Az általában körülbelül 114 ezer forint, az átlagjövedelem 2 százalékát kitévő hulladékkezelési díj túlzónak tűnik, a településenként alkalmazott díjak közötti ötszörös különbség pedig elfogadhatatlan. Ennek az lesz a vége, hogy az A település lakói az éj leple alatt át fogják szállítani szemetüket B településre vagy ami még rosszabb, a természeti környezetbe. Az Európai Unión belül egységes árképzés van.
A hulladékhasznosítást lehetőleg annak anyagában történő hasznosításával kell megoldani. Jobb híján a fennmaradó 20 százalékát pedig elégetéssel. Emelni kellene a hasznosítási arányt, amelyhez a hulladék elkülönített gyűjtése, és az újrahasznosítható, tartós termékek számának a növelése tartozik. Az igen drága technológiák gyorsított ütemű bevezetése viszont gyors állami támogatást is igényel. Jó lenne tudni, hogy a csatlakozási tárgyalások során vállalt 2005-ös határidőre honnan lesz Magyarországnak elegendő pénze minderre.
Igen ígéretes az országos hulladékgazdálkodási terv azon megállapítása, hogy a hulladék fele hasznosításra kerüljön. Nagy probléma például az elektronikai termékek növekvő mennyiségű hulladékanyagának visszanyerése. Itt a lehető legmagasabb fokú újrahasznosításra kellene koncentrálni, és nem a veszélyes hulladék kategóriából való kivételére. Pillanatnyilag lomtalanításkor a guberálók baltával szétvert monitorokból szedik ki a számukra értékesíthetőnek ítélt alkatrészeket, a maradékot pedig a szétverés helyszínén hátrahagyják.
Egy év alatt körülbelül 2,5 millió darab mobiltelefon-akkumulátor kerül a kukákba. Ez a mennyiség 150 köbméter veszélyes hulladékot jelent. Az Európai Unió tanácsa most foglalkozott ezzel a kérdéssel, és 2005. december 31-éig minden tagországnak el kell fogadnia az elektromoshulladék-gazdálkodással kapcsolatos törvényét.
Újabb problémát jelenthet a fáradtolaj-regeneráló üzemek létesítése. Ez az igen hasznos környezetvédelmi technológia veszélyes is lehet, ha nem körültekintően választják ki az üzem telepítési helyét. Láthattunk erre kísérletet a Velencei-tó vízgyűjtőjében fekvő Kápolnásnyék település lakóterületén. Pontosabban meg kellene határozni, milyen környezetben létesíthető és milyen technológiájú üzem.
A Magyar Demokrata Fórum újpesti képviselőjeként nagyon bízom abban, hogy a büntetés a Fővárosi Önkormányzat égetőművét is eléri, amennyiben ez nem látja el az előírt füstgázszűrővel égetőműve emissziós kéményét.
A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként úgy vélem, még egyszer át kell gondolni ezt az egyébként igen ambiciózus elvárásokat megfogalmazó országos hulladékgazdálkodási tervet, és összhangba hozni a környezetszennyezést illető törvénykezés hatékonyságát a büntető szankciók megfogalmazásával. Ha továbbra sem lesznek a környezetszennyezésnek hathatós következményei, az egész országos hulladékgazdálkodási terv csak szépen összefoglalt elgondolás marad. Persze, ehhez tételesen bele kellene foglalni a kötelező követelményrendszert is. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Lezsák Sándor tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi