PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Hogy merre tart az ország? Vidéki szemmel nézve a válasz egyszerűnek tűnik, mert mi is lehetne más, mint az, hogy Európába.
De vajon mit vár az a több millió vidéken élő ember, akiknek a többsége kötődik valamilyen formában a mezőgazdasághoz, netán abból él? Mit gondolnak az egyre elnéptelenedő, ezernél is kisebb településen élők a jövőről? A kérdések jogosak, hiszen az elmúlt 12 év, a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb vesztese a magyar vidék, ezen belül is a mezőgazdaságból élők sokasága.
Az általuk megélt tapasztalatok lehangolóak. A mezőgazdasági üzemek erőszakos szétverése, a kis- és nagygazdaságok együttműködésének, integrációjának szétesése, a vidéki ipar felszámolása hatalmas egzisztenciális űrt hagyott maga mögött, munkanélküliséget, szegénységet zúdított a magyar vidékre. Több százezren őstermelőként, illetve alkalmi munkával küszködnek napjainkban a napi megélhetésért. Magam is vidéken, kistelepülésen élek, és mezőgazdasággal foglalkozom, s nap mint nap látom, tapasztalom, hogy az itt élők nem csodára várnak, nem gondolják, hogy az uniós csatlakozás után kolbászból lesz a kerítés. Semmi mást nem akarnak: egyenrangú polgárként szeretnének részesülni az előnyökből, a jóból is, annál is inkább, mert a legnagyobb áldozatot nekik kellett hozniuk, mint már oly sokszor az elmúlt századok során. A vidék a maga elhagyatott, ellentmondásos mezőgazdaságával igenis Európába tart.
Nagy a politika felelőssége: a vidéket ugyanis nem megosztani, hanem összefogni kell. A mezőgazdaság szereplői azt akarják, hogy ne a politika, a hatalom jelölje ki, hogy ki az EU-konform gazdálkodó, ki nem. Azt akarják, hogy a politika ne játszhassa ki őket egymással szemben. Azt akarják, őszintén mondják meg, hogyan kell alkalmazkodniuk, mit kell tenniük, hogy boldogulhassanak a csatlakozás után. Azt akarják, hogy legyen a gazdálkodás kiszámítható, méltányos jövedelmeket lehessen elérni, hogy meg lehessen élni a földből. Azt akarják, hogy minden vállalkozás egyenlő esélyt kapjon a gazdálkodáshoz.
Tisztelt Ház! Az idő sürget bennünket, hiszen a lemaradásunk óriási. Éppen ezért megnyugtató, hogy a kormány a megalakulását követően hitet tett az együttműködés agrárpolitikája mellett. Az első száz nap intézkedései is, ezt igazolva, nagyban segítették a gazdálkodókat. A mezőgazdaság piaci zavarainak kezelésében - akár a gabonára, a tejre, a szőlőre, a borkérdésre gondolok - sokat tett a gazdálkodók érdekében, több milliárddal támogatta a megoldást. Megnyugtatóan stabilizálta a termelői alapokat, a gazdálkodás feltételeit a földtörvény módosításával, a Nemzeti Földalap intézményének megalkotásával.
(13.10)
Jól tudom, hogy mindez nem elég. Az uniós csatlakozásig nagyságrendekkel kell javítani a gazdálkodók versenyképességét, tőkéhez, jó beruházási lehetőségekhez kell juttatni a gazdaságokat, javítani a jövedelmezőségüket.
Mindezt jól szolgálja a négy éven át elszabotált SAPARD-program elindítása; a felgyorsított, úgynevezett gazdahitelprogram, amelyből a Medgyessy-kormány már 45 milliárdot biztosított és még 50 milliárdot fog a gazdaságnak biztosítani; az adóskonszolidáció, amely 60 milliárd forintot juttat a gazdálkodóknak, és segíti működésüket, a beruházásukat, a fejlesztésüket, a technológiai megújulást; az agrárpiac átfogó szabályozása, mely jövedelembiztonságot teremt, amelyet szintén nem oldottunk meg az elmúlt időszakban, az elmúlt négy évben semmit nem tett az előző kormány; az uniós intézmények felállítása, mely a gazdálkodók felkészülését segíti, hiszen ezek az intézmények többek között arra hivatottak, hogy a csatlakozást segítő pályázatok útján forrásokhoz jussunk, amelyek a versenyképességünket elősegítik.
Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, mindezek megvalósítása segít abban, hogy a vidék és az agrárium is Európába tartson, de sokkal többet kell tenni érte valamennyiünknek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi