DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nézzük a tényeket időrendi sorrendben! Az időpont 2002. július 4-e. 7 óra 20 perckor a BRFK központi ügyelete az érintett kerületeknek elrendelte a XI. kerületből kivezető utak és a környezetében lévő hidak részleges forgalomkorlátozással járó lezárását. Ennek az oka az volt, hogy a kerületben elraboltak egy pénzszállító autót. Az I. kerületi rendőrkapitányság egy gépkocsizó járőrt és két motoros járőrt irányított többek között az Erzsébet híd mint egyik lehetséges menekülési útvonal részleges lezárására és a forgalom ellenőrzésének végrehajtására.
7 óra 30 perckor a helyszínre irányított járőrök a hídra érkeztek, a gépkocsival a szélső sávban keresztbe álltak, és a forgalmat a belső sávba terelve figyelték a pénzszállító gépkocsi esetleges megjelenését.
7 óra 45 perckor, mivel a keresett jármű ezen az útszakaszon nem tűnt fel, ezért a járőrök utasítására az ellenőrző, áteresztő pontot megszüntették, és a hídról elmentek. A hídon visszaállt a szokásos forgalom.
8 óra után érkezett a bejelentés, hogy három gépkocsi a hídon keresztbe fordulva lezárta az utat, és akadályozza a forgalmat. Az ezt követő eseményeket már mindannyian jól ismerjük.
Tisztelt Képviselő Úr! Igaz tehát, amit az interpellációjában megfogalmazott, a rendőrség a kérdéses napon, a demonstrációt megelőzően háromnegyed órával rövid időre részlegesen korlátozta a híd forgalmát. Azonban ez az intézkedés az említett súlyos bűncselekmény elkövetőinek kézre kerítése érdekében történt.
Itt szeretném tájékoztatni az Országgyűlést és a nyilvánosságot, hogy a pénzszállító autót még aznap megtalálta a rendőrség, két személyt pedig az üggyel összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság.
Tisztelt Képviselő Úr! Kijelentem, hogy sem a Magyar Köztársaság rendőrségének, sem nekem nem volt tudomásom a készülő jogellenes demonstrációról. A rendőrségnek nem volt semmilyen előre megtervezett és eljátszott szerepe a július 4-i eseményekben. Az interpellációban megfogalmazott, a kormányt, illetve a belügyminisztert az eseményekkel összefüggő szerepére utaló felvetését pedig határozottan visszautasítom.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi