HOMA JÁNOS

Full text search

HOMA JÁNOS
HOMA JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A lisztérzékenység a vékonybél leggyakoribb, krónikus felszívódási zavarhoz vezető betegsége, amelyet genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt gabonafehérje, a glutén idéz elő. A lisztérzékenység problematikája abban áll, hogy az általa okozott felszívódási zavarok heves, fájdalmas hasmenéseket, puffadást, fogyást, csontritkulást, depressziót s még számos más betegséget is okozhatnak.
Dr. Sárdy Miklós professzornak a Magyar Coeliákia Társaság közgyűlésén elhangzott előadásából kiderült, hogy az utóbbi évtizedekben a korábban feltételezettekhez képest nagyságrenddel többen szenvednek ebben a betegségben. Emiatt nagyon sok országban megkezdték a lisztérzékenységgel kapcsolatos szűrővizsgálatokat. Érdekes elmondani, hogy például Svédországban 1:256, Észak-Írországban pedig 1:152 a gyakorisága ennek a betegségnek. Ugyanakkor hazánkban egy óvodásokon végzett vizsgálat során kiderült, hogy a betegek aránya 1:85. A kiszűrt betegeket felvilágosítják, az orvosok igyekeznek őket rábírni, hogy diétázzanak. Ezzel megszüntetik a legenyhébb tüneteket, de meg is előzik a társuló betegségek kialakulását.
Lényegesen segítene a sorsukon, ha orvosi igazolás mellett olcsóbban juthatnának a számukra fontos élelmiszerekhez, amely nem búzalisztből készül, ugyanis ők például egy kiló kenyeret mintegy 700 forintért, egy tízdekás, gluténmentes nápolyit pedig 300 forintért tudnak megvásárolni. Ebből is kitűnik, hogy a gluténmentes élelmezés körülbelül hatszorosa a normálisnak. Ráadásul nem vehetnek részt a közétkeztetésben sem.
Kérdésem az lenne: tervezik-e a lisztérzékenyek étkezésének támogatását, és mikorra várható szűrővizsgálat e betegség széles körű kiderítésére?
Válaszát várom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi