DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Részben már a választ is említette felvezetőjében. Való igaz, hogy ez a rehabilitációs bizottság, amely a Szigetköz vízpótlásával foglalkozik a megyei közgyűlés megbízásából, az előző évben elindított egy olyan programot, amely a tájrehabilitációt és az árvízvédelmet együttesen kezeli. Ebbe a munkába a Magyar Tudományos Akadémia szakértői is bevonásra kerültek, és október második felére várható, hogy az előzetes szakmai eredmények le lesznek téve az asztalra.
Az elmúlt időszakban levonuló árvíz több mindenre felhívta a figyelmet. Felhívta arra is, hogy ha egy mesterséges beavatkozás elindul egy folyón és az félbemarad, azt visszabontják és a teljes rehabilitációra nem kerül sor, az komoly veszélyeket rejt magában. Azonban arra is rámutatott, hogy azok a védművek, amelyek a tervezett beruházáshoz ott voltak, segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a védekezés könnyebb legyen. A kormány szándéka szerint 2006-ig a teljes Duna-szakaszon ezt a védekezési és teljes műszaki kiépítettséget kívánó munkát elvégezteti, ami gyakorlatilag 20 milliárd forintnyi költségvetési pénzt igényel. Terveink szerint a szlovákokkal folytatandó tárgyalás sikerre vezet, és a hágai bíróság ítéletét megelőzendő tudunk egy vízpótlási megállapodást kötni.
Ami önt igazán érdekli, az a Mosoni-Duna torkolati árvízkapu problémája, ami gyakorlatilag tervezés alatt áll. Ez az árvízkapu a Rábca példájára kezelhetővé teszi a vízmennyiséget, valamint a Győr fölötti szakasznak azt az állandósuló vízszint-kiegyenlítését, amely egy esetleges árvíznél vagy kevesebb vízhozamnál a kiegyenlítő rendszer működtetésével a szigetközi rehabilitációt is megvalósíthatja. Azt hiszem, hogy ez a program a következő évben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) már nemcsak itt a parlamentben, hanem a gyakorlatban is megtekinthető lesz.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi