DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja a törvényjavaslatot nem támogatja.
Álláspontunk szerint a köztársasági elnök és hivatala elhelyezése nem tartozik sem a juttatás, sem a tiszteletdíj fogalomkörébe, ezért nem lehet a 2000. évi XXXIX. törvény tárgya. Ezen túlmenően további problémát jelent, hogy az államfő elhelyezésének megoldása csak féloldalasan rendezi az ország háza, a Parlament épületének használatát. Az Országház építéséről szóló 1880. évi LVIII. törvénycikk ugyanis a Parlament épületét kizárólag az Országgyűlés céljaira, nevezetesen a törvényhozás két házának, a képviselőháznak és az akkori főrendi háznak az elhelyezésére rendelte létesíteni. A miniszterelnöki rezidencia elhelyezésére a budai Sándor-palota szolgált; az államfő pedig, ha a fővárosban tartózkodott, illetve 1920 után állandó jelleggel a királyi várpalotában székelt. A második világháború pusztításai következtében kényszermegoldásként jött létre a mostani megoldás, azt követően, hogy mintegy külön jelentkező epizódként, 1945 és ’49 között a köztársasági elnök elhelyezésére más, külön e célra használt épület szolgált.
Az államhatalmi ágak szétválasztásának külső, szimbolikus megjelenítése indokolja, hogy a Parlament eredeti funkciójának megfelelően egyedül az Országgyűlés elhelyezésére szolgáljon, és mind az államfő, mind a miniszterelnök másutt nyerjen elhelyezést. Ezt kívánja az a praktikus megfontolás is, hogy az Országgyűlés bizottságainak és legalább bizottsági tisztségviselőinek, valamint apparátusának ne legyen szüksége más épületet is elfoglalni, ahogy ez a mostani helyzetben van. A törvényjavaslatnak további fogyatékossága tehát, hogy a kormányfő és a hivatala elhelyezését nem oldja meg, holott ez is szükséges. Maga a mostani miniszterelnök, Medgyessy Péter is úgy nyilatkozott, hogy tervezi a kormány kiköltözését a Parlamentből, eddig azonban ez csak ígéret maradt.
Véleményünk szerint az elhelyezésről együttesen kell dönteni. Ezt célozza az ennek érdekében általam jegyzetten előterjesztett országgyűlési határozati javaslat is, melyről az államtitkár úr expozéjában egyébként említést tett, és amely az államfő elhelyezésének rendezése mellett határidőt kíván szabni a kormánynak saját elhelyezése megoldására is.
Mivel mindezt az előttünk fekvő törvényjavaslat nem oldja meg és arra alkalmassá sem tehető, annak elfogadását nem támogatjuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi