DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! Mivel az előző napirendi pontok is hosszas vitát eredményeztek, nem szeretném igénybe venni ezt a 15 percet, amit az elnök úr nagyvonalúan megelőlegezett az előterjesztésre, hanem nagyon röviden szeretnék élni csak a lehetőséggel és a joggal, hogy beszéljek a vizsgálóbizottság felállításának szükségességéről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Akik érdeklődnek a téma iránt, nyilván ismerik ezt a szöveget, kezükben tartják, vagy olvasták, járt már a kezükben, ezért nem is szeretném megismételni a leírtakat. Csak azok kedvéért, akik esetleg éppen nem tudják feleleveníteni a vizsgálóbizottságra vonatkozó előterjesztést, hadd idézzem az emlékezetükbe, hogy itt egy olyan vizsgálóbizottság felállításáról van szó, amely vizsgálóbizottság felállítására utaló kezdeményezést a Szabad Demokraták Szövetsége még az előző ciklusban tette meg.
1998 és 2002 között az a rendkívül sajnálatos helyzet alakult ki a Magyar Országgyűlésben, hogy szemben a magyar parlamentarizmus hagyományaival, a rendszerváltás óta kialakult hagyományaival, az elmúlt időszak kormánytöbbsége nem engedte, hogy felálljanak azok a vizsgálóbizottságok, amelyeket az ellenzék kezdeményezett. Ez is egy ilyen vizsgálóbizottság volt, amelyre a kezdeményezést az SZDSZ nyújtotta be, és a demokratikus hagyományokkal szemben az akkori kormánytöbbség megakadályozta, hogy felálljon ez a vizsgálóbizottság.
Ezért politikai és erkölcsi kötelességünknek is érezzük azt, hogy ez a vizsgálóbizottság, több más vizsgálóbizottsággal együtt, amit akkor kezdeményeztünk, valóban elkezdje a munkáját, és ha úgy tetszik, öntsünk tiszta vizet a pohárba; legyen világos az, hogy az akkor megfogalmazódott gyanú alapos vagy alaptalan.
Erre egy tisztességes parlamenti vizsgálat tud többek között választ adni. Természetes, hogy mindenféle más vizsgálatnak is helye van e téren, hiszen az APEH ügyeinek vizsgálatáról van szó.
Mint tudjuk, annak idején, 1998-ban komoly botrányt okozott, hogy az akkori pénzügyminiszter, Járai Zsigmond az APEH elnökévé nevezte ki azt a személyt, aki előtte a Fidesz egyik komoly gazdasági tanácsadója és gazdasági, pénzügyi kérdésekben az egyik meghatározó figurája volt. Akkor a kinevezés és a későbbi különböző tettek körül is megnyilvánult az a gyanú, hogy ez a kinevezés, majd a kinevezés furcsa körülményei nem mellékesek és nem függetlenek attól, hogy az APEH elnökévé vált Simicska Lajos előtte a Fidesszel milyen kapcsolatban volt.
(18.10)
Nos, az előbb azt mondtam, tisztázni kell, hogy ez a gyanú mennyire volt alapos és mennyire volt alaptalan. Bizony, ahogy említettem, egy parlamenti vizsgálóbizottságnak is az a feladata, hogy ezt világossá tegye, és természetesen más vizsgálatoknak is ez a feladatuk.
Mert nyilván egy ilyen kérdésben vizsgálódni kell a megfelelő szerveknek, az ügyészségnek, a rendőrségnek és más szerveknek is, amelyek hivatalból kell hogy lefolytassanak vizsgálatokat. De ne feledjük el, hogy az Országgyűlésnek is felelőssége is van e téren, hiszen itt politikai döntés született, amelyben egy kormány járt el, egy kormány meghatározó figurája, meghatározó minisztere hozta meg a döntést, politikai döntés született többek között, és ezért politikai felelősséggel tartoznak azok, akik ezt a döntést meghozták. És a politikai felelősségről az Országgyűlés előtt kell számot adni, a nyilvánosság előtt kell számot adni, be kell számolni a magyar választópolgároknak arról, hogy mit miért döntöttek annak idején, milyen motivációk voltak a döntés mögött, és mindez milyen eredménnyel járt.
Nos, a Szabad Demokraták Szövetsége ezért kezdeményezte, hogy négy év után, amíg a Fidesz vezette kormánykoalíció megakadályozta azt, hogy a vizsgálóbizottságok felálljanak, most, a szocialista-liberális koalíció idején mi természetesen nyitottak vagyunk mindenféle vizsgálóbizottság házszabályszerű felállítására, és ezért úgy gondoljuk - ahogy az elején is fogalmaztam -, hogy politikai és erkölcsi kötelességünk, hogy ezt megtegyük.
Ehhez szeretném kérni tisztelt képviselőtársaimnak a segítségét, támogatását. Nagyon remélem, hogy ez a vizsgálóbizottság a munkáját eredményesen és sikeresen tudja elvégezni, és ezzel is erősíteni tudja a magyar parlamentarizmust, a nyilvánosságba és a demokráciába vetett hitet ebben az országban.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi