KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Van egy ügy a rendszerváltozás óta, az európai uniós csatlakozás kérdése, amelyben konszenzus volt a mértékadó politikai erők között. Konszenzus volt azért, mert mindenki belátta, hogy ez a jövő mindannyiunk, így gyermekeink és unokáink számára is. A konszenzus, amely ezt övezte, pedig azért kellett, mert mindenki számára világos volt, hogy nem egy kormányzati ciklusra vonatkozó feladatról, hanem kormányokon átívelő feladatról van szó. Ebben minden kormánynak megvolt a maga szerepe, feladata; az Antall-kormány elindította, a Horn-kormány időszakában döntöttek Magyarország NATO-csatlakozásáról, akkor lettünk az OECD tagjai, és akkor döntöttek arról, hogy Magyarországgal az elsők között kezdik meg a csatlakozási tárgyalásokat. Az Orbán-kormány alatt folytak ezek a tárgyalások, 24 fejezetet lezártunk, hat fejezet tárgyalása pedig megkezdődött.
A Medgyessy-kormány idején fordult az ország a célegyenesbe, most karnyújtásnyi közelségbe került az uniós csatlakozás. Ebben a helyzetben a politikai erők feladata a megfelelő felkészítés, melyek azok a veszélyek, amelyek leselkednek ránk, hogy tudjuk ezeket minél inkább kivédeni, és az előnyöket pedig milyen módon tudjuk a magunk számára leginkább megszerezni mindnyájunk érdekében. Tudni kell természetesen, hogy hosszú távon hazánk számára ez jelenti a biztos jövőt.
Ebbe a helyzetbe az elmúlt héten egy új hang szólt bele, egy disszonáns hang - a volt miniszterelnök nyilatkozataira, megnyilatkozásaira gondolok. A volt miniszterelnök úr ugyanis lebegtetni kezdte az európai uniós csatlakozáshoz elengedhetetlenül szükséges alkotmánymódosítás megszavazását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez kalandor politika (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások az MSZP soraiból: Úgy van!), mert nem tesz mást, mint pillanatnyi érdekeknek, pillanatnyi belpolitikai érdekeknek rendeli alá a nemzet számára legfontosabb stratégiai cél elérését. A volt miniszterelnök nem csinál mást, mint az európai uniós csatlakozás tüzénél saját belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, és ezen keresztül tovább folytatja az ország megosztására vonatkozó törekvéseit. (Moraj a Fidesz soraiban.) Hogy Áder frakcióvezető úr hasonlatával éljek, illetve azt folytassam tovább, Rocinante zabot kér az alkotmány megszavazásához. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A szabott feltételeknek semmilyen közük nincs az európai uniós csatlakozáshoz. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy semmi köze nincs a feltételekhez, amelyekkel Magyarország az Unióhoz csatlakozik, hiszen ahogy említettem, 24 fejezetet az előző ciklusban lezártak, vagyis az esetek döntő többségében a feltételeket már kialakították, hat fejezet esetében pedig megkezdődtek a tárgyalások. A feltételek döntő részét tehát az Orbán-kormány alakította ki.
Csütörtökön alakul meg a parlament európai uniós nagybizottsága, amely a pártok egyeztető, koordináló, konszenzusteremtő fóruma lesz. Itt az ellenzéki pártoknak, tisztelt képviselőtársaim, színt kell vallaniuk: mi a legfontosabb számukra, pitiáner hatalmi praktikák elérése és érvényesítése, vagy pedig az ország hosszú távú jövőjének biztosítása? Akinek az utóbbi, az belpolitikai feltételek szabása nélkül köteles megszavazni a vonatkozó törvénymódosításokat, gyermekeink és unokáink biztos jövője érdekében. Ez ilyen egyszerű, tisztelt képviselőtársaim, és ezért azt javaslom, hogy a kormány nyújtsa be a vonatkozó törvényjavaslatokat, az ellenzék pedig nézzen szembe kalandor politikája összes következményével.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi