GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság is megtárgyalta az előterjesztést, és összességében arra az álláspontra jutott - első mondatként is elmondhatom -, hogy általános vitára alkalmasnak tartja.
Hozzá kell tennem persze azt, hogy kicsit ellentmondásos ez a kép, hiszen a 2001-2002. évi költségvetésről szóló zárszámadás egyfajta érdekes helyzetet teremt, hiszen a jelen kormány beterjeszt, és az előző kormány tevékenységéről szóló adathalmazokkal találja magát szemben. Más a filozófiája ennek a kormánynak, mint az előzőnek volt. Más a gazdasági, a társadalmi viszonyokhoz való viszonyulása, hozzáállása. (Dr. Fónagy János: Hát az biztos!) Ez biztos, így igaz, ahogy Fónagy úr mondja. Hozzá kell tennem, hogy ennek a mai kormánynak a filozófiája alapvetően a jóléti társadalom építése; hozzá kell tennem, a filozófia alapvető részét képezi egyfajta bérfelzárkóztatási program megvalósítása, és minden olyan, ami az emberek számára kedvezőbb élethelyzetet teremt. És úgy, hogy közben a versenyhelyzetet, a versenypozicionális helyzetet is megerősítse.
Mindezekkel együtt azt kell mondjam, hogy a 2001. évi gazdasági folyamatok előrejelzése tekintetében az előző kormány részéről ezt az időszakot a tévedések esztendejének nevezhetjük. A tévedések esztendejének nevezhetjük már csak azért is, hiszen 6 százalékos infláció betervezése mellett 9,2 százalékos realizálásra került sor. Tévedésnek nevezhetjük azért is, mert a gazdasági növekedés tekintetében 1,5 százalékponttal kevesebb, kisebb volt a növekedés mértéke, mint az előző időszakban. (Dr. Őry Csaba: Bizottsági előadó vagy!) Tévedésnek tekinthetjük azért is, mert a beruházások tekintetében csökkenés következett be. (Dr. Őry Csaba: Ez nem a felszólalás, ez a bizottsági vélemény! - Az elnök csenget.) Csak azért, hogy képviselőtársaimat megnyugtassam, ezek a bizottsági ülésen mind elhangzottak.
Hozzá kell tennem azt is, hogy sok olyan döntés született ebben az időszakban, amely a megfelelőt messze felülmúló kötelezettségvállalással párosult. Önök is és mi is ma itt, a parlamenti vitában, a beszámolásban, az előterjesztés alkalmasságának a megítélésében szóltunk a Széchenyi-tervről, de talán kevés szó esett arról, hogy a Széchenyi-terv megvalósulása tekintetében az a fajta különbözőség, ami az ország különböző területein visszaigazolódott, hogyan nézett ki, mennyire szolgálta a területfejlesztés kapcsán azoknak a különbözőségeknek a feloldását, amelyek ma megmutatkoznak az országban.
Azt kell mondjam, hogy ha nem mást, mint az elkülönített állami pénzalapok kezelését, illetve annak a felhasználását nézzük a Munkaerő-piaci Alap tekintetében, ahol is 88 százalék a munkaadói és a munkavállalói járulékok befizetéséből származik, ott a sokkezűség volt a jellemző. A gazdasági miniszter, a szociális és családügyi miniszter, az oktatási miniszter mind-mind pénzügyi felhasználóként volt jelen, és ez nyilván picit bizonytalanná is tehette a folyamatok eredményes mivoltának a kialakulását.
Minden esztendőben a Munkaerő-piaci Alap tekintetében vannak áthúzódó kötelezettségvállalási lehetőségek, a jelen időszakban ez 40 százalékos mértékű, de azt is hozzá kell tenni, hogy emellett a 2002. évi szabad források tekintetében a többségét májusig az előző kormány elköltötte. Csak azért mondom, hogy a determinációt érzékeltessem, hogyan és miképpen hagyta a következő időszakra a kasszát. Nagyjából azt mondhatom, hogy üresen. Ez az üresség pedig nyilván egy következő kormányra mértékadó felelősséget és nehézséget jelent.
A Szakképzési Alap vonatkozásában növekedtek a bevételek, mindezek mellett a decentralizáció mértéke csökkent. Míg 2000-ben 4 milliárd, 2001-ben 2 milliárd forint volt a fejlesztési pénzalap, nem tudom, mi lett volna e tendencia szerint 2002-ben. De mondható ez munkahelyteremtés vonatkozásában is, ahol nemcsak a decentralizáció, hanem a centralizáció mértéke is szűk körű volt.
Azt kell tehát mondjam, hogy ezek a folyamatok a gazdaságilag, társadalmilag és infrastrukturálisan elmaradott területek, térségek vonatkozásában nem igazán kedvező pénzügyi felhasználásokat igazoltak vissza. E jelentős források elkülönítése mellett a foglalkoztatásnak nem a növekedéséről, hanem adott helyzetben csökkenéséről kellett szólni, mindamellett, hogy a regisztrált munkanélküliek száma is csökkenést mutat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez összességében az ellehetetlenülést jelentette.
Nem kitérve tovább a bizottsági üléseken elhangzottakra, egy mondattal azt lehet mondani, hogy mindezekkel együtt a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi