PARRAGH DÉNES

Full text search

PARRAGH DÉNES
PARRAGH DÉNES, a környezetvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A bizottság kisebbségi véleményének hozzászólójaként a bizottsági ülésen elhangzottaknak megfelelően elsősorban a Környezetvédelmi Minisztériumot és a minisztérium által felügyelt Környezetvédelmi Alap célfeladatot érintő kérdésekkel kívánok foglalkozni, remélhetőleg a bizottsági üléshez kicsit tárgyszerűbben csatlakozva, mint Hegyi Gyula képviselő úr.
(11.10)
Már csak azért is, mert a költségvetés végrehajtásakor nem tartom szerencsésnek a költségvetésen túli szakmai kérdések olyan szintű tárgyalását, amelynek megalapozottsága vitatható.
Először a minisztériumot érintő megállapításokra térnék ki. Az Állami Számvevőszék jelentése megállapítja: a minisztérium által készített 2001. évi költségvetési beszámoló és mellékletei számszerűen helyesen tartalmazzák a bevételi és kiadási adatokat, sorai főkönyvi és analitikai könyveléssel alátámasztottak. A beszámoló adatai számszerűen egyezőek. A beszámoló szerkezete és tartalma a kormányrendeletben előírt szabályoknak megfelel. Mint a beszámolóból is kiderül, a minisztérium kiadási, bevételi és támogatási előirányzatai év közben módosításra kerültek. Az előirányzat és teljesítés között eltérés van, azonban ezt, mint az ÁSZ-jelentés is megállapítja, egyrészt a PM 2000. évi előirányzat-maradványa jóváhagyásának jelentős késése, másrészt az ISPA-segélyprogramkeret felhasználásának elhúzódása okozta. A támogatási programok természetéből fakadóan 2002-re áthúzódó kiadások keletkeztek a KAC-, a Phare- és az ISPA-támogatási kiadásokban is. Az igazgatásnál és az intézményeknél végrehajtott jelentős előirányzat-módosítást a köztisztviselői törvény módosítása és éppen a kifogásolt KAC-kezelés javítását szolgáló szervezeti átalakítások indokolták.
A Környezetvédelmi Alap célfeladat kezelése és felhasználása valóban számos negatív megállapítást kapott az ÁSZ-jelentésben is. Itt elsősorban néhány, a környezetvédelem hatékonyságát is érintő szempontra szeretnék kitérni. Először is le szeretném szögezni azt, hogy a környezetünk állapotának javításához - melyről már sokszor kiderült, hogy saját egészséges életünknek és az uniós csatlakozásnak is alapköve - az önálló Környezetvédelmi Alap megléte rendkívül fontos. Igaz az is, hogy más támogatási formáktól eltérően speciális szakmai szempontrendszert kell ennél a pályázati típusnál alkalmazni. Tény az is, hogy az alapos szakmai döntés, a támogatás felhasználásának ellenőrzése, valamint az elkészült fejlesztés hatékonyságának igazolása, igazoltatása nehezen összeegyeztethető a gyors támogatás-odaítéléssel, a támogatási összegek gyors és zökkenőmentes kiutalásával. Beszélni kell arról is, hogy éppen a környezetvédelem és a természetvédelem területi szerveinek, feladatainak alulfinanszírozottsága miatt számos feladatot csak a KAC-ból támogatva lehetett megoldani. Jó lenne, ha a 2003-as költségvetésben ezt az anomáliát már lehetne korrigálni, és valóban nem a KAC bizonyos forrásait kellene felhasználni a környezetvédelem működtetési költségeinek finanszírozására.
Sajnos, a fenti objektív okokon túl vagy talán azért is, tapasztalhatók a Környezetvédelmi Alap működésének kormányokon és minisztereken átívelő működtetési problémái. Azonban pont az elmúlt évek fontos ismérve volt, hogy a pályázati rendszer szakmai és formai állandósága létrejött, mely végre a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot javította. A megvalósuló kisebb módosítások is mind formai, mind szakmai szempontból pozitívan érintették az alapot. Fontos kitérnünk arra is, hogy az alap kezelésénél felmerült hiányosságok megszüntetésére éppen a 2001. évben került sor az alapot kezelő KÖFI megszüntetésére, a döntés-előkészítés átszervezésére. Intézkedés történt közbeszerzés útján egy új informatikai rendszer fölállítására is. További jelentős változást hozott, hogy a minisztérium ebben az évben szerződést kötött a Kincstárral, hogy a Kincstár a 2002. év kezdetétől átveszi a pályázatos rendszerű döntések pénzügyi lebonyolítását.
A bizottsági ülésen szavazáskor az ellenzéki oldal tartózkodott. Ennek oka, hogy a törvényjavaslat tartalmaz a 2002. évi költségvetésre is egy javaslatot. Ez egy 60 milliárd forintos kiegészítés mezőgazdasági célokra, mely megítélésünk szerint nem a mezőgazdaság és a gazdálkodók helyzetét fogja javítani, hanem a hitelek mögött álló banki szféra támogatását szolgálná. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi