CSABAI LÁSZLÓNÉ

Full text search

CSABAI LÁSZLÓNÉ
CSABAI LÁSZLÓNÉ, az önkormányzati bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati bizottság tegnapi ülésén egyhangú szavazással értett egyet a házasságról, családról és gyámságról szóló törvény módosításával.
A bizottság minden tagja tudomásul vette az Alkotmánybíróság döntését, amely szerint a családi nevek választhatóságát nemcsak a nők, de a férfiak számára is biztosítani kell. Egy olyan Országgyűlésben, ahol a nők aránya nem éri el a létszám 15 százalékát, kicsit mosolyognivaló a férfiak egyenjogúságáról beszélni, pedig többek között erről van szó, miszerint a nők házasságkötésük után használhatják saját nevüket, férjük nevét és saját teljes nevüket, a férj családi nevét és saját nevüket; a férj a házasságkötés után saját nevét, a feleség családi nevét és saját utónevét.
Az egyenjogúság és a döntési szabadság biztosítása lehetőséget ad a neves, híres vagy érdekes családi nevek megőrzésére vagy olyan nevek használatára a férj és a gyerekek számára, amikor egy név egy nemzeti kisebbséghez való tartozást is kifejez.
A törvény ugyanakkor kizárja azt a sokszor vitára is alkalmat adó helyzetet, amikor a feleség még második házassága idején is az előző házasságból származó nevét akarja használni vagy használja, illetve lehetővé teszi, hogy jogerős szabadságvesztés esetén a férj letilthassa a feleségtől, hogy az ő korábbi nevét, tehát a volt férj nevét viselje.
Összefoglalva: mint ahogy az élet minden területén arra törekszünk, hogy az emberek szabad akaratukból többféle választási lehetőség közül válasszák ki a számukra legjobbat, jelenleg a tisztelt Ház előtt lévő törvény is ezt a célt szolgálja.
A bizottság ezen gondolatok jegyében ajánlja vitára és elfogadásra a házasságról, családról és gyámságról szóló törvény módosítását.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi