PAPP JÓZSEF

Full text search

PAPP JÓZSEF
PAPP JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha ez a törvény korábban megszületik, akkor most szólíthatott volna esetleg Tárkányi Józsefnek, Papp Tárkányi vagy éppen Tárkányi Papp Józsefnek is (Derültség az MSZP padsoraiból.) - és ez nemcsak játék!
Az Alkotmánybíróság mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, amelynek a rendezése ez a törvényjavaslat. Nekem ugyan sem Bokros Lajos, sem a családalapítás nem jutott eszembe erről a javaslatról, viszont más igen. Ennek a javaslatnak nemcsak közjogi vonatkozásai vannak - erről már hallottunk eleget -, hanem más is: mit jelent a mindennapokban ez a törvény?
A kiindulópont egy elvi kérdés lehetne: ez egy férfibarát törvény, ez egy nőbarát törvény? Én azt gondolom, hogy nem ez a fő kérdés, hiszen annyiban férfibarát, hogy a férfiak is választhatnak nevet; annyiban nőbarát, hogy a nők is adhatják a házastársuknak a nevüket. Én azt gondolom, egy újfajta gondolkodásmódot, újfajta megközelítést jelez, amiről Gusztos Péter képviselőtársam már korábban beszélt: egy modern családmodell megjelenése ez a törvényalkotásban.
Milyen is ez a modern családmodell? A család egyenrangú szereplők közössége, ahol mindenkinek lehet egyénisége, lehet karrierje, önmegvalósítása - urambocsá! -, önállósága. Ez egy új családmodell, ahol a nőt nem elveszik, hanem a felek összeházasodnak; ahol a házasság tartalmi és formai elemei a házastársak megállapodása alapján születnek meg, például a közös házassági név kapcsán. És ez nem az a családmodell, amelyik szerint a gazda kifényesített csizmában vonul az Európai Unióba, mögötte négy-öt méterrel az asszony és a gyerekek. (Derültség az MSZP padsoraiból.)
Ennek az újfajta családmodellnek és ennek a törvénynek három eleme van, képviselőtársaim beszéltek erről: a névváltoztatás, névválasztás házasságkötéskor; a névválasztás válás után, és nemcsak egyszer; és természetesen a közös gyermek névválasztása.
(14.50)
Ha új családmodellről beszéltem, zárásképpen csak egy gondolatot szeretnék mindenki megnyugtatására elmondani: ez természetesen nem a kötelező, új családmodell, ez itt egy olyan családmodell, amire már lehetőség van, ami ezzel a törvénnyel létjogosultságot kap, és ezek a családmodellek harmonikusan kell együtt éljenek ebben az országban. Kérem, hogy a törvényjavaslat támogatásával ezt a lehetőséget adják meg.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi