DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Meglehet, tisztelt képviselőtársaim, hogy Medgyessy Péter azt hihette, hogy nagy szerencséje van egy ilyen mindentudó államtitkárral, mint Keller képviselőtársam, de ez esetben (Derültség a Fidesz padsoraiból.), ha hallja a mostani vitát, akkor feltehetőleg kétségek merülhetnek fel benne. Ugyanis, ha valamennyien jól emlékszünk, 1998-ban 19 500 forint volt a minimálbér, most pedig, 2002-ben, 50 ezer forint a minimálbér. Azt gondolom, ilyen ütemű emelésre korábban soha nem volt példa.
Az kétségtelen, hogy 2000-ben, tehát 2001-re nem volt konszenzus a minimálbér-tárgyalásokon a minimálbér 25 500 forintról 40 ezer forintra történő emelésében. Nem arról volt szó, hogy a kormány diktált; arról volt szó, hogy a kormánynak volt egy olyan javaslata, amely a munkavállalók 42 500 forintos javaslata és a munkáltatók 40 ezer forintot meglehetősen alulmúló javaslata között volt. Végül, ahogy ez lenni szokott, húzódtak a tárgyalások, egy olyan törvénymódosítást nyújtott be a kormány, hogy ebben az esetben is döntenie kell valakinek, ki döntsön, ha nem a kormány, illetve később a parlament erről a dologról. Ez most is így van, ezentúl is így van, Európa számos országában így van, ennek az égvilágon semmi köze a demokráciához vagy a diktátumokhoz.
Még egyszer szeretném jelenteni: két oldal álláspontját, a szakszervezetek és a kormány álláspontját tükrözték a 40 ezer forintos minimálbérben a megállapodások, a munkáltatók valóban ellenezték. A következő évben viszont az 50 ezer forintban már konszenzussal állapodtunk meg, tehát amit az előbb mondtam, az teljes mértékben megfelel a valóságnak.
Köszönöm szépen a szót. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi