DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Meg kell mondjam, egy kicsit szerepzavarban vagyok. (Derültség a Fidesz soraiban.) Inkább mégse, jó? Régebben úgy tudtam, hogy a parlamentarizmus egyik sarokpontja az, hogy a végrehajtó hatalom számára megszavazzuk azokat a pénzeket, amelyeket el kíván költeni, majd a végrehajtó hatalom ezekről elszámol.
Bánki Erik képviselőtársam azt mondta, ha több pénzre van szükség, vagy ha több bevétel keletkezett év közben, akkor azt a végrehajtó hatalom ízlése szerint elkölti. Akkor most már nem azt kérdezem, hogy miért fogadunk el költségvetést, képviselőtársam, azt kérdezem, hogy mi a fenének vagyunk mi itt egyáltalán. Akkor legyen egy kormány, amely a költségvetési pénzekkel gazdálkodik belátása szerint, az aztán vagy jó, vagy nem. Úgy tudom, hogy alapvető különbség van aközött, hogy egy miniszter saját belátása szerint lépi túl a költségvetési keretet és költ el többet, mert úgy gondolja, hogy többet kell költeni egy adott területre, vagy egy kormány idejön a parlament elé, és azt mondja, hogy az elődöm által eltervezetthez képest erre a területre többet kívánok elkölteni, méltóztassanak ezt megszavazni, és a tisztelt Ház megszavazza. Utóbbi esetben a kormány jogszerűen jár el, tiszteletben tartja a parlament hatáskörét, előbbi esetben a szóban forgó miniszter jogszerűtlenül jár el, túllépi a saját hatáskörét. Ez lényeges különbség, tisztelt képviselőtársam.
Azt hiszem, hogy költségvetésről és költségvetési zárszámadásról azért vitatkozunk, hogy az adófizető polgárok tudhassák azt, mire és miért költik el a pénzüket. Ha egy miniszter belátása szerint költheti ezt el, akkor teljesen feleslegesek vagyunk itt mindannyian. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi