KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2001. és 2002. évi költségvetés 2001. évi végrehajtásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban annak agrár-költségvetési vonatkozásához kívánok hozzászólni. Mivel a költségvetés 2001. évi végrehajtásáról készült ÁSZ-jelentés fejezeti kötetekről szóló része a XII. fejezetnév alatt az FVM-költségvetést mint költségvetési intézmények feladatai alá sorolt címek felhasználását, mind a fejezeti kezelésű ágazati cél- és támogatási feladatok alá sorolt címek felhasználását, mind az igazgatás cím beszámolóját a vonatkozó törvények előírásainak vonatkozásában mindennek megfelelőnek találta, ezért szükségtelen lenne részemről az ellenőrzés megállapításainak ismétlése.
(18.20)
Sokkal fontosabbnak és aktuálisabbnak tartom a törvényjavaslat 32. §-ára történő reflektálást, ugyanis ez a paragrafus a 2001. és 2002. évi költségvetésről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény módosításának tervezetét foglalja magában. A költségvetési törvény módosításával a pénzügyminisztériumi fejezet 24. kormányzati rendkívüli kiadások cím kiegészül a 4. agrárhitelek törlesztési támogatása és az elemikár-enyhítés alcímmel, melynek kiadási előirányzata 60 milliárd forint.
Ezzel a módosítási tervezettel csupán két gond van. Ha már új alcím létrehozására irányul a módosítás, akkor az agrárhitelek törlesztési támogatása alcímnél sokkalta fontosabb agrárcélokra kellene fordítani a kormányzati rendkívüli kiadások címet. A másik gond a törvénytervezet ezen részével, hogy az EU-felzárkóztatás előtt jóval nagyobb kiadási előirányzatot kellene agrárcélra beállítani. Most az integrációs nagybizottság ülésén aláírt négypárti megállapodás ismeretében a rendeltetési előirányzat csekély mértéke és az új rendeltetési alcím elfogadhatatlan, ez a cím ugyanis nem a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások, hanem kizárólagosan a magyar vidéket újra az uralma és kizsigerelése alá vonó nagybirtokos réteg érdekeit szolgálja.
Egyébként a törvénymódosítással bevezetni kívánt új alcím kedvezményezettjeiről részletesen a 32. § (3) bekezdésének 14. pontja rendelkezik. Idézem: “Az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, hogy a költségvetés 22. pénzügyminisztériumi fejezet 24. kormányzati rendkívüli kiadások cím 4. agrárhitelek törlesztési támogatása és elemikár-enyhítés alcím terhére legfeljebb 60 milliárd forint mértékig támogatásban részesítsen mezőgazdasági termelőket. A támogatás a mezőgazdasági termelők éven belüli agrárhiteleiből származó pénzintézeti adósságok, az integrátori hitelek, a halasztott fizetés keretében nyújtott kölcsöntartozások mérséklésére, továbbá az elemi kárt szenvedett termelők kárenyhítő támogatására használható fel. A támogatás szabályozásának részleteit a kormány rendeletben határozza meg.”
Korábban már az FVM-vezetők a társas vállalkozások 60 milliárd forintos hitelelengedését több ízben lenyilatkozták, vagyis az elemi kárt szenvedettek támogatására csak elvileg, névleg történik az alcímben hivatkozás. Az egyik FVM-államtitkár szó szerinti nyilatkozata mindent elárul. Az adósságkonszolidáció, amelynek kedvezményezettjei a rosszul gazdálkodó gazdasági társaságok; amikor egyes termelők hitelhez sem juthattak és juthatnak, akkor a kivételezett réteg, ki tudja, hányadszor, adósságelengedésben részesül.
A kormányzatnak ez a szándéka többszörösen is kifogásolható. Amikor a termelésből minden fillér hiányzik, akkor a bankokat részesíteni előnyben, továbbá egy hitel elengedésére játszó, felelőtlenül gazdálkodó réteget újra hitelképessé tenni több mint bűn. Így emelkedik törvényerőre a diszkrimináció és a kontraszelekció. Így válnak kormányzati segédlettel újólag hitelképessé az agrártámogatást az agráriumból kivivők, és mindez a törvény nevében. A költségvetési törvénybe csempészi a kormány a törvénytelenséget. Az igazi piacgazdaság országaiban a törvény ilyen csődre játszó vállalkozásoknak nemhogy hitelelengedést, de még hitelt sem ad, sőt a vállalkozás engedélyét is bevonja bizonyos időre. Ott ugyanis a törvények pont azt biztosítják, hogy megkülönböztessék a gazdasági vállalkozásokat a pénzügyi manipulációktól.
A fent elmondottak miatt a költségvetési törvény ezen célú módosítása elfogadhatatlan és támogathatatlan. Ez a hitelelengedés diszkriminatív volta mellett egyéb törvényekbe, például a versenytörvénybe, a választási törvénybe, a büntetőtörvénybe, és magába az alaptörvénybe, az alkotmányba is ütköző. Igen, a büntető törvénykönyvbe is ütköző ez a törvénymódosítási tervezet, mivel a választási kampányt finanszírozó vállalkozásoknak az adófizetők pénzéből hitelelengedéssel történő kompenzálása büntetendő cselekmény.
Nyugaton cégek által a pártoknak juttatott támogatások miatt politikusok és kormányok buknak meg. Nálunk ugyanez az anomália a költségvetési törvényen keresztül kerül beterjesztésre. Mindez akkor történik, amikor a magyar mezőgazdaság termelőinek idén 60 milliárd forintot jóval meghaladó hiánya és kára keletkezett, hiszen a gabonatermelők, a szőlőtermelők, az almatermelők, a hagymatermelők, és folytathatnám a sort, idén ingyen, sokszor ráfizetéssel dolgoztak, ennek ellenére az utolsó fillérjükből most is szántanak, vetnek. Mégsem a termelők érdekében jöttek ki idén a támogatásmódosítások. Nem a termelők érdekében kerül módosításra a költségvetési törvény, hanem a törvénymódosítás a régi mozgalmi társaknak, barátoknak, vadászcimboráknak juttat a költségvetésből számolatlanul. Valóban számoljuk az EU-csatlakozásig hátralévő napokat - mert csak az EU-csatlakozásunk tud gátat vetni ennek a törvényerőre emelt pártállami korrupciónak.
Az elmondottak alapján a Fidesz-Magyar Polgári Párt a törvényjavaslatot csak módosításokkal támogatja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi