SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök, hogy visszataláltunk a 2001-es zárszámadáshoz, az eredeti témánkhoz. Remélem, hogy ez a továbbiakban is így lesz.
Két témához szeretnék hozzászólni, amit többször lelőttek előttem, de mindig időszerűvé vált, mert újabb elemek jöttek be. Az egyik a minimálbér. Úgy gondolom, hogy a minimálbér-emelésnek nem az a funkciója, hogy nőjenek a munkáltatói terhek, és nem az a funkciója, hogy az államháztartás bevétele nőjön. A minimálbér növelésének véleményem szerint egy funkciója lehet, hogy több maradjon azoknak az embereknek a zsebében, akik minimálbéren foglalkoztatottak, hiszen sajnos ezért minimálbér a minimálbér.
Úgy érzem, hogy a Szocialista Párt ehhez való viszonyára, amit nagyon sokan úgy aposztrofáltak, hogy a Szocialista Párt nem támogatta a minimálbér-emelést, erre választ adott a júliusi parlamenti döntés, amelyet közösen hoztunk meg, és amely bemutatta, hogy a Szocialista Párt úgy nem támogatta a minimálbér emelését, ahogyan megvalósították. De egy minimálbér-emeléssel, amely nem a munkáltatói terheket növeli, nem feltétlenül az államháztartás bevételeit növeli, hanem valóban azt a célt szolgálja, hogy a munkavállalók zsebében maradjon több pénz, maradéktalanul egyetért. (Font Sándor: Akkor emelje fel!)
A másik téma a munkanélküliség kérdése. Örülök, hogy államtitkár úr az előbbi hozzászólásában elmondta, hogy önök sem úgy értik, hogy nem számít az a 12 százalék, aki a 100 százalékból dolgozni kíván. Én egy olyan térségből jöttem, ahol hál’ istennek a munkanélküliségi ráta elég alacsony. De ott is nagyon sok elkeseredett emberrel beszélgetek, aki elvesztette a munkáját, és még a mi körülményeink között sem tud munkát vállalni.
Én úgy érzem, hogy annak az embernek, aki elvesztette a munkáját, és dolgozni akar, hiába 4,5-5 százalékos a munkanélküliség, számára a munkanélküliség ott, abban a pillanatban százszázalékos. Ezért mondom én azt, hogy valószínű, a statisztikák igazak, hogy 100-ból 88 azt mondja, hogy nem akar elhelyezkedni, de annak a 12-nek a sorsát meg kell oldani, és ezért áll a szívemhez közelebb az a fajta foglalkoztatáspolitika, ami erre a 12-re összpontosít, és annak a sorsát sem hagyja figyelmen kívül. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi