CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan népi kezdeményezést tárgyal ma az Országgyűlés, amelynek a követelményei, követelései már megjelentek az Országgyűlés döntésében. (Megszólal egy mobiltelefon.) Július 17-én az Országgyűlés, amikor az idei költségvetést módosította, egyben módosította a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt is, és elfogadott egy olyan bértáblát, amelynek az A1-es kategóriájában a minimálbér, tehát 50 ezer forint, az F1-es kategóriájában, az első diplomás bér esetében 100 ezer forint, és összességében a 140 bértételében valamennyiben más-más, az eltelt évek számához és a végzettséghez igazodó bértétel szerepel. Lényegében tehát ezzel a döntéssel igazodik a minimálbérhez az elérhető közalkalmazotti bér, nemcsak hogy igazodik, hanem pontosan megfelel annak. Ezzel a döntéssel a népi kezdeményezés egyik követelményét, követelését, úgy gondolom, teljesítette az Országgyűlés.
A “képzettségi szint”, “fizetési osztályok” és “a munkában eltöltött idő” fizetési fokozatok növekedésével a tábla bértételei fokozatosan emelkednek, ezzel megszűnt az az állapot, hogy a tábla 140 bértételéből 65 valójában azonos volt a minimálbérrel, és a többi is csak mérsékelten haladta meg azt. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása, vagyis az, hogy a bértáblában valamennyi 140 bértétel végzettséghez és az eltelt időhöz kapcsolódik, a népi kezdeményezés második követelményének is eleget tesz, vagyis megfelel annak, hogy a végzett munka és minősége szerint történjék a díjazás. Ahogy említettem, a diplomával betölthető munkakörökben 100 ezer forintnál kisebb illetmény nem fizethető ki, ez az F1-es fizetési fokozat.
Egységes illetménytábla jött létre azáltal, hogy a szakmai szorzók is beépültek a tábla illetménytételeibe, ezzel megszűnt az azonos szintű képesítéssel rendelkező, de különböző ágazatokban dolgozók közötti különbségtétel. A népi kezdeményezésnek ugyanis az a követelménye is volt, hogy az egyes fokozatok ne legyenek aszerint különbözőek, hogy milyen ágazatban dolgoznak, vagyis érvényesüljön az az alkotmányos elv, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak a dolgozók.
A besorolásnál figyelembe vett, képesítésen felüli, hasznosított további képesítések megléte esetén a táblában szereplő bértételnél magasabb illetmény jár a közalkalmazottnak. Ez változatlan szabály, és ez megfelel annak a követelménynek, hogy ha valaki több képzettséget szerez és ezt hasznosítja is, akkor magasabb bérhez jusson.
A táblában szereplő bértételek, mint eddig is, a garantált minimumot jelentik, aminél a továbbiakban is lehet többet fizetni.
Befejezésül említeném, hogy a szeptember 1-jei új illetménytáblához olyan finanszírozás kapcsolódik, amely biztosítja az átlagosan 50 százalékkal emelkedő, fizetési fokozatonként garantált minimumok kifizetését, továbbá lehetővé és egyúttal kötelezővé is teszi, hogy a táblában garantáltnál a fenntartók és a munkáltatók helyi döntése alapján például egy ágazatban fizetett magasabb illetmények személyi juttatástömegét a továbbiakban is illetményként használják fel.
Soha ilyen garanciát nem kaptak béremeléshez a fenntartók. Ez idén 92 milliárd forint, éves kihatása pedig meghaladja a 400 milliárd forintot.
Összességében azt szeretném megfogalmazni, hogy a kormánynak az az álláspontja, hogy az Országgyűlés július 16-ai ülésnapján a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvényt és a 2002. évi XXIII. törvényt módosította. Az e törvény 17. §-ában elfogadottakkal teljesítettnek tekinti a népi kezdeményezésben foglaltakat azáltal, hogy 2002. szeptember 1-jétől a közalkalmazotti illetményrendszerben garantált legkisebb illetmény azonos a minimálbérrel, és a törvény szerint a képzettség és a munkában eltöltött idő növekedésével fokozatosan emelkednek az illetmények garantált összegei. Mindez biztosítja a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelemhez való alkotmányos jog érvényesülését.
Lényegében ezzel azt is kifejezésre kívántam juttatni, hogy a népi kezdeményezés követelményeivel a kormány egyetértett, ezért terjesztett elő olyan javaslatot az Országgyűlésnek, amelyet az Országgyűlés el is fogadott, amely megfelel a népi kezdeményezés elvárásainak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi