DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Felhívnám Őry Csaba képviselőtársam figyelmét, hogy először is a pedagógus-szakszervezet által előterjesztett népi kezdeményezés nem a pedagógusokról, hanem általában a közalkalmazottakról szól, tehát szó sincs arról, hogy a pedagógusok saját érdekeiket előtérbe helyezve ki akartak volna ugrani egy szisztémából, és azt mondták, hogy fütyülünk mi a többi közalkalmazottra, mi most azt akarjuk, hogy a pedagógusok bére emelkedjék. Megjegyzem, ha ezt mondták volna, akkor is lett volna némi igazságuk, tekintettel arra az évtizedes elmaradásra, ami a pedagógusbérekben tapasztalható volt, és ami mára megítélésem szerint a magyar közoktatási rendszer legsúlyosabb problémájává nőtte ki magát, és ez a probléma - ebben egyébként Őry képviselőtársammal egyetértek - az idei közalkalmazotti béremeléssel sincs még megoldva, tehát további lépéseknek valóban következniük kell.
Ugyanakkor az persze igaz, hogy az előző négy évben a pedagógusok megbecsüléséről és béremeléséről igen sokat hallottunk. Volt először a vándorló fókuszú béremelés, ami azt jelentette, hogy a pedagógusok bére alig valamivel kevesebbel emelkedett, mint a nemzetgazdasági átlag. Aztán következett a pedagógus életpályamodell, ami kétségkívül nagyon vonzó volt, de életpályamodellért egy kiló kenyeret sem adnak a boltban. Mindezt a Fidesz négy éven keresztül hirdette. A választás után megalakult a szociáldemokrata-szabad demokrata kormány, amely azt mondta, hogy megemeljük a közalkalmazotti béreket, mégpedig úgy, hogy az A1-et a minimálbérrel tesszük egyenlővé, és ezt száz napon belül megcselekedte.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezután kétségkívül lehet fanyalogni, és azt is elismerem, hogy az ellenzéket azért fizetik, hogy fanyalogjon a kormány intézkedéseire, de azért mégiscsak az a helyzet, hogy önök négy éven keresztül beszéltek róla, mi meg száz napon belül tettünk valamit.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi