RÓZSA ENDRE

Full text search

RÓZSA ENDRE
RÓZSA ENDRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a Pedagógus Szakszervezet által 2001-ben indított első országos népi kezdeményezés elérte célját. Ez a pedagógustársadalom döntő többsége számára megnyugtató, mivel szándékuk találkozott a kormány és a parlament döntésével. Számomra is megnyugtató, mert a decemberi aláírásom nem volt hiábavaló. Nem volt hiábavaló a csatlakozása annak a 216 ezer 526 aláírónak sem, akik a népi kezdeményezéshez azért csatlakoztak, hogy megszűnjön a közalkalmazotti bértábla által gerjesztett feszültség; akik megunták az előző kormány pedagógusokkal kapcsolatos közömbösségét; akik megunták azt, hogy a közalkalmazotti illetménytábla 140 besorolási helyéből 65 volt a minimálbérrel azonos; akik megunták azt, hogy az előző kormány által létrehozott bértáblázatból adódóan a kezdő diplomás ugyanúgy 50 ezer forintot kapott, mint a szakképzetlen pályakezdő.
Bár a gazdasági fejlődés nagyobb arányú béremelést tett volna lehetővé, az előző kormány úgy látta helyesnek, hogy kis lépésekkel kell haladni a közalkalmazotti bérek emelése tekintetében. Ezért is hiteltelenek a jelenlegi ellenzéki képviselők soraiból felszólalók, akik magasabb béremelést próbálnak ilyen formában megjeleníteni. Ők is tudják, évtizedek óta nem volt példa arra, hogy ilyen mérvű béremelés legyen a közalkalmazottak és a pedagógusok között.
Tisztelt Ház! A kormány által indítványozott, a parlament által megszavazott szeptember 1-jei béremelés jelentős mértékben emelte a pedagógusok és a közalkalmazottak bérét. Nagyon fontos, hogy nem tesz különbséget a különböző fenntartású intézmények dolgozói között. Képviselői területemen begyűjtött információm alapján állíthatom azt, hogy a különböző fenntartású intézmények dolgozóinak döntő többsége elismeréssel nyilatkozik a szeptember 1-jei béremelésről. Az új illetményrendszer orvosolta a korábbi problémákat is. Az illetménytábla differenciál a munkában töltött évek alapján, a végzettség szerint, elismeri a tudást, tiszteli a tapasztalatot. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy országszerte megindultak az oktatási intézmények irányába, illetve az iskolákba azok a pedagógusok, akik korábban a pályát elhagyták. Várhatóan ez pozitívan fog jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés tekintetében is.
A pedagógusok illetményének emelését mindenképpen pozitívan kell hangsúlyozni, és azt is el kell mondani, hogy visszavonásra került az előző kormány azon intézkedése is, amely alapján 2002. szeptember 1-jétől 20 óráról 22 órára emelték volna a pedagógusok kötelező óraszámát. Ennek köszönhetően is emelkedett a pedagógusok óradíja. Az ellenzék részéről hitetlenkednek a szándékokban. Mindenképpen fontos az, hogy a minőségi bérpótlékokat a későbbiek során emeljük - elhangzik. Én úgy gondolom, hogy nem kellett volna korábban csökkenteni.
Hozzá nem értést sugallnak azok a gondolatok is, amelyek azt hirdetik, hogy a pótlékokat azért kell emelni, mert ebből adódik a pedagógusok számottevő bére. Ennek nem mond ellent az a vélemény, hogy a közeljövőben mindenképpen emelni kellene a bérekre vonatkozóan a pótlékokat is. Ez különösen indokolt lenne a vezetőknél, az igazgatóknál.
A 2002. szeptember 1-jétől bevezetett egységes illetménytáblának köszönhető az is, hogy az azonos szintű képesítéssel rendelkezők és a különböző ágazatban dolgozók között nem tesz különbséget. Az idei szüret termése nem savanyú, tehát nem kell hozzá fanyar képet vágni, az újbor is idővel letisztul, remélhetően mindannyiunk közös örömére.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi