HORVÁTH CSABA

Full text search

HORVÁTH CSABA
HORVÁTH CSABA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló ’97-es törvényt módosító ’99. évi törvény határozott arról, hogy az új országos településrendezési és építési követelményeknek megfelelően el kell készíteni a helyi településrendezési terveket. Ezeket 2003. december 31-ig kellene elkészíteni az önkormányzatoknak.
A probléma ott kezdődik, hogy az egyébként is forrás- és szakemberhiánnyal küzdő önkormányzatok nagy része nem tudja, nem tudta elkészíteni határidőre a szükséges új szempontrendszereket, régiókat is figyelembe vevő településrendezési terveket. Például szűk pátriámban, Budapesten a II. kerületben sem készült még el ez a bizonyos településrendezési terv. Tehát nemcsak azokon a helyeken okoz ez problémát, amelyek fejletlenek vagy kevés forráshiánnyal rendelkeznek, hanem a még viszonylag magas GDP-jű területeken is előfordul. Lehet, hogy itt más szabályozási problémák vannak, amiket figyelembe kellene venni. Így a határidő lejártát követően bármilyen EU- vagy egyéb pályázaton való részvételből kizárja magát az önkormányzat, hiszen a feltételek között szerepel ezek szükséges megléte.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tudjuk, hogy nagyon fontos a felkészülés az EU-csatlakozás küszöbén, ezért fontos, hogy mielőbb elkészüljenek ezek a rendezési tervek, de az is fontos, hogy a forráshiányos önkormányzatokat ne érje pályázati hátrány az EU-pályázatok, a nagy lakásépítési programok, a vállalkozási támogatások, a település-, terület-, régiófejlesztés és egyéb pályázatok terén. Ezért kérem a tisztelt Házat, támogassa a módosító törvényjavaslatot, mely joghátrány nélkül lehetővé tenné az önkormányzatoknak településrendezési terveik elkészítését.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi