KOCSI LÁSZLÓ

Full text search

KOCSI LÁSZLÓ
KOCSI LÁSZLÓ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön ugyan interpellációjában Varga Kálmán miniszteri biztos kinevezését támadja, azonban én biztosra veszem, hogy önt valójában a gödöllői Grassalkovich-kastély sorsa iránti aggodalom vezeti.
A kastély valóban kimagasló kulturális értéket képvisel hazánkban. 1867 óta van állami tulajdonban, és a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében ebből a körből ki sem adható.
A több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű, nyolc szárnyból és számos kiegészítő épületből, valamint egy 28,6 hektáros természetvédelmi területből álló műemlékegyüttes Magyarország kiemelkedő építészeti értéke.
Fontosnak tartottam mindezt elmondani, hiszen a képviselő úr első kérdésében a kastély sorsa, a kht.-nál lefolytatott vizsgálat iránt érdeklődött. A kulturális tárca a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériummal közösen indította meg az átvilágítást még július elején. A célunk az volt, hogy tájékozódjunk, mennyire felel meg a kht. az alapítói céloknak, milyen gazdálkodási és működési anomáliákkal küzd, és mennyire érvényesülnek az állam érdekei. Az összefoglaló jelentés várhatóan szeptember végére készül el, és annak megállapításait természetesen a képviselő úr is megismerheti majd.
A második kérdését illetően egyetérthetek önnel abban, hogy a 300 millió forintos visszafizetési kötelezettség valóban egyfajta Damoklesz kardjaként függ a kastély felett. Ne feledjük azonban, hogy mindez az úgynevezett második beruházási szakasz megtörése miatt keletkezett még 1999-ben, a kht. és az akkor éppen Pepó Pál irányítása alatt álló környezetvédelmi tárca között. A 2000-ben peres útra került problémát sem a korábbi taggyűlés, sem a még az előző kormány utolsó napjainak egyikén, 2002. május 23-án három évre megválasztott ügyvezetés sem tudta megoldani. A perből fakadó ellentétek azonban ma sem a kulturális tárcánál, hanem a kastély és a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium között állnak fenn. Így a képviselő úr által felvetett kérdésben is a környezetvédelmi tárca az illetékes.
Ami pedig a Varga Kálmán miniszteri biztos végzettségére vonatkozó, személyeskedéstől sem mentes kérdését illeti: szakértelme bizonyításához talán elég arra utalnom, hogy Varga Kálmán úr éppen a gödöllői kastély történetéből írta és védte meg sikeresen doktori disszertációját. A munka könyv alakban is megjelent, és bizonyára az ön kezében is megfordult már.
Végül szeretném a képviselő úr figyelmét felhívni arra, hogy a kastély érdekében érdemes lenne október 20-ánál, az önkormányzati választások időpontjánál kissé messzebb is tekintenünk. A gödöllői kastély már 250 éve áll, és állni fog október 20-a után is, képviselő úr.
Kérem, fogadja el a válaszom. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi