DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A választási kampány során számos más ígéret mellett és persze becsületszóval alátámasztottan elkötelezte magát a bősi konfliktus vízlépcső nélküli rendezésére a miniszterelnök úr. Ezzel szemben az első intézkedései közé tartozott a kormánybiztos felmentése és a kormánybiztossági intézmény megszüntetése. Így aztán öt hónapja sem személyi, sem pedig hatásköri lehetőség nincs a tárggyal kapcsolatos ügyek intézésére. Ennek következtében a vízlépcsővel kapcsolatos ügyiratok ismeretlen helyre kerültek - hallottunk már ilyenről -, az a furcsa helyzet is előállt, hogy a szlovák fél faxait és telefonjait sem fogadja senki. Nem tudni, hogy milyen károkat szenvedtünk emiatt, és milyen hátrányokat kell újra elszenvednünk.
Kóródi Mária mint szakminiszter azon kijelentését, hogy a Duna ügyében nem kellett konkrét lépéseket tenni, kénytelenek vagyunk úgy értelmezni, hogy ezt az egész nemzet számára fontos kérdést másodlagosként kezelik. Felmerül az alapos gyanú: szakmai munka elhanyagolása, teljes negligálása előkészület lehet egy koncepcióváltásra, az MSZP által mindig is favorizált gátépítésre. Az előtt is értetlenül állunk, hogy a feladatokat majd a jövőben úgy kívánják ellátni, hogy azokat felosztják három tárca között, és ezzel eltűnik az a felelősség, amely a szakmai munkában kellene megjelenjen.
A szlovák féllel a már tervezett részmegállapodás sem jöhetett létre, április óta ugyanis érdemi egyeztetés a szlovák kormánnyal nem történt.
(11.00)
A legszomorúbb, hogy Szlovákia a mai napig - éppen ennek is eredményeként - nem adott többletvizet a Szigetköz élővilágának megmentése érdekében, amely ennek hiányában biztosan halad tovább a pusztulás irányában. A helyzetet súlyosbítja, hogy a külügyi tárca azt a Prandler Árpádot kívánja jelölni a hágai eljárás magyar képviselőjének, akiről tudjuk - hiszen kinyilatkoztatta ő maga, korábbi tárgyalásai során elmondta -, hogy elkötelezett híve egy pilismaróti gát megépítésének.
Mindezen tények ismeretében engedje meg, hogy feltegyem a következő kérdéseket: van-e egyszemélyű felelőse a Duna és a vízlépcső ügyének? Mikor folytatódik, ki folytatja az érdemi munkát a vízpótlás ügyében? Mi lesz a Szigetközzel, ki a felelős a rehabilitációs feladatokért? Kire várnak önök, miniszterelnök úr, a Duna ügyében, talán egy Mečiar-kormányra? Ez a hajó már elment. Kérdezem tehát, csak kampányígéret a Duna ügye, miniszterelnök úr.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi