LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A sajtóban olvashattuk, hogy úgynevezett értéknövekedési díj kivetésének a lehetőségét vizsgálják a budapesti városházán. Ennek az újabb, elsősorban a lakosságot terhelő adónak a várható bevezetéséről a Fővárosi Önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottsága ülésén tájékoztatták az érdeklődőket.
Az új adót elsősorban azoknak kell megfizetnie, akiknek az ingatlana a városfejlesztés során a hatóságok szerint felértékelődik, például egy új csatorna vagy egy újonnan lefektetett vízvezeték miatt. A fővárosi gyakorlatot a hírek szerint több városi önkormányzat is követné. Ez az új adóterv a Tisza menti, Kecskemét környéki választókerületemben is számos kérdést és levelet ösztönzött.
A leggyakoribb kérdés az volt, hogy míg a közműhálózat többé-kevésbé mindenhol kiépült, ezért a településfejlesztő beruházások miatt csak keveseknél nőhet az ingatlanérték, addig a magánberuházások miatt tömegesen tapasztalható az ingatlanok értékvesztése. Az építési törvény formálisan kártalanításra kötelezi az önkormányzatokat, ha a helyi építési rendelet vagy a szabályozási tervek elfogadása nyomán az ingatlantulajdonosokat hátrány érné, de a mai hátrányok többségéért az önkormányzat mint engedélyező hatóság csak közvetve felelős.
Névsorokat, kérelmezők és tiltakozók listáját kapom rendszeresen kézhez egy-egy benzinkút, gáztelep, bevásárlóközpont, diszkó, zajjal vagy légszennyezéssel együtt járó műhely engedélyezését követően. Az önkormányzat érvei ismétlődnek; ilyen a foglalkoztatás, a helyi ellátás, gyakori a szinte létfontosságú iparűzési adó melletti érv is.
Kérdezem az államtitkár urat, hogy tervez-e a tárca lépéseket ennek a gondnak a megoldása érdekében.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi