DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány napja uralkodik a jelenlegi kormány, és máris a gyávaság és a kétszínűség árnyéka vetődik a kormányra a munka törvénykönyve kapcsán. (Közbeszólások az MSZP soraiban.)
Igen, ha valaki nem hallotta volna, a gyávaság és a kétszínűség szót használtam. A gyávaságot azért, mert ez a kormány nagy előszeretettel használja a társadalmi párbeszéd - az ő fogalmazásában érdekegyeztetés - fogalmát, de meg kell állapítanom, hogy irtózik ettől. Irtózik, ez visszavezethető 1994-ig, amikor a társadalmi-gazdasági megállapodásnál egy csúfos kudarcot vallott; innentől kezdve tulajdonképpen a kormány mindig kibújt az érdekegyeztetés alól, ez megmaradt a szóbani kívánságok listáján, a gyakorlatban nem működött, olyannyira, hogy 1997-ben, pont Kiss Péter miniszter úr regnálása alatt, az érdekegyeztetés átszervezése ürügyén tulajdonképpen másfél évig nem is működött ez az intézményrendszer. Hozzáteszem azt is, hogy 1995-97-ben a munka törvénykönyveket rendszeresen egyeztetés nélkül terjesztették elő; természetesen nekünk szemrehányták, amikor mi a munka törvénykönyvét módosítottuk.
Gyávaság egyébként azért is, mert amit a kormány nevében a miniszter úr elmondott a munkanélküliség kezelésével kapcsolatban, az a szlogeneken kívül semmiféle érdemleges választ nem tartalmaz, és kétszínű azért, mert ahogy Balsai István frakcióvezető képviselőtársam is elmondta, tulajdonképpen az üzemi tanácsoknak jelentősen csökkentik a hatáskörét azzal, hogy elveszik a kollektívszerződés-kötési jogot, látszatintézkedések vannak. Látszatintézkedések vannak tulajdonképpen a dolgozói, a munkavállalói jogok helyreállításában is, hiszen ezek a mai munka törvénykönyvében is megtalálhatók, és tulajdonképpen semmi másról nem szól a történés, mint az egyes szakszervezeti vezetők kedvezményéről.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi