DR. POLT PÉTER

Full text search

DR. POLT PÉTER
DR. POLT PÉTER legfőbb ügyész: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr interpellációja konkrét büntetőügyekre vonatkozik; egyébként konkrét ügy volt Keller képviselő úr kérdésében is.
Kérem, engedje meg, hogy idézzek egy 2001. december 19-én aláírt nyilatkozatból. "Napjainkban az igazságszolgáltatás mint önálló hatalmi ág függetlensége veszélyeztetett. Érezhető ez például a törvényhozó hatalom részéről, amikor a legfőbb ügyészt szakmai kérdésekben interpellálják." A nyilatkozat aláíróinak egyike dr. Bárándy Péter úr, jelenlegi igazságügy-miniszter. (Derültség és taps a Fidesz és az MDF padsoraiban. - Közbeszólások ugyanonnan: Úgy van!) A rendeltetésszerű joggyakorlás jogállami alapelve egyik sajátosnak nevezhető megnyilvánulása ugyanakkor az az eset, amikor maga a feljelentő vagy a feljelentő képviselője az általa kezdeményezett ügyben interpellálja a legfőbb ügyészt. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így van, tényleg!) Ezek előrebocsátása után az interpellációban feltett kérdéseire a következő válaszokat adom.
Az ügyészség az alkotmányos kötelezettségeinek a képviselő úr által említett ügyekben eleget tett. A képviselő úr nevetségesnek - nyilván ért hozzá - és önellentmondásokkal terhelteknek minősíti a meghozott konkrét határozatokat, amelyekről egyébként nagy tekintélyű és független - nem ügyészségi - jogászok szakmailag elismerően szóltak. Ajánlom a képviselő úr figyelmébe a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem professzorának, tanszékvezető egyetemi tanárának a Napi Jogász 2002 januárjában megjelent "Büntetőjogi felelősség és büntetőjogon kívüli felelősség" című írását.
Kettő: amennyiben a nyomozás adatai a vádemeléshez nem elégségesek, a nyomozást meg kell szüntetni - ez áll a törvényben. A vonatkozó büntetőeljárási szabályok szerint ugyanis a vádemeléshez nem elégséges az alapos gyanú, és az ügyész csak akkor emelhet vádat, ha a nyomozás során beszerzett bizonyítékokra figyelemmel az ártatlanság vélelme a bírósági eljárásban megdönthető. Minthogy a nyomozás befejeződött, és ez idő szerint a nyomozás folytatásának elrendelését megalapozó körülmények nem merültek fel, az adott ügyekre vonatkozó új ténymegállapítások kellő alappal nem tehetők.
Legfőbb ügyészként az az alkotmányos kötelességem, hogy az ügyészség pártatlanságát biztosítsam; munkatársaimtól kizárólag a büntető jogszabályok rendelkezéseinek megtartását követelem meg, és ennek eleget is tesznek.
Az ügyészség tehát a felmerülő szakmai kérdésekre szakmai válaszokat ad, függetlenül a feljelentő vagy a feljelentéssel érintett személy politikai hovatartozásától.
A képviselő úr többször említette a rendőrséget is. Ön a kormánytöbbséget biztosító képviselők padsoraiban ül. A Magyar Köztársaság kormányának lehetősége van arra, hogy a belügyminiszteren keresztül a rendőrség által nyomozott ügyekben - ezek mind rendőrség által nyomozott ügyek - az adott ügy konkrét szakmai tartalmát megismerhesse. Ehhez egyébként az ügyészség minden törvényes eszközt és segítséget biztosít.
Kérem a képviselő urat, hogy válaszomat fogadja el. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
(11.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi