KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Orbán Viktor megírta újabb levelét. Ezzel lassan Mikes Kelemen-i magasságokba emelkedik. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) Igaz, ez csak a mennyiségre vonatkozik, a színvonalra és a tartalomra még nem.
Ami magát a levelet illeti, első felében a miniszterelnök úr bizonyos napi-, illetve hetilapok előfizetésére szólítja fel híveit. Nyilván azért, mert színvonalproblémák miatt ezeket különösebben nem olvassák. Az ismert marosáni fordulattal élve azt mondja, hogy és még egy előfizetést is tegyenek azok számára, akik erre nem képesek. Az a miniszterelnök úr szíve joga, hogy miket olvas, ez teljesen rendben van.
A levél második felével van, tisztelt képviselőtársaim, a probléma. Mert a levél második felében a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke azt mondja, hogy sok kétely merült fel a polgárokban a választásokkal kapcsolatban, és ezért aztán felmerül, hogy újra kellene számolni a szavazatokat. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Nagyon helyes!) Lám, lám! Már itt közöttünk is vannak félrevezetett képviselők (Derültség a kormánypártok padsoraiban.), akik ezt komolyan veszik. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Be van nyújtva egy törvényjavaslat!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugye, népi kezdeményezés indult, amelynek kérdőíveit az Országos Választási Bizottság elutasította. Szemmel láthatóan azok, akik e kezdeményezést teszik, ezt nem gondolják komolyan, ezért aztán úgy csinálnak, mintha csinálnának valamit, valójában azonban e téren nem csinálnak semmit. Ugyanakkor viszont érdemes elidőzni egy pillanatra ennél a kérdésnél.
Tisztelt Képviselőtársaim! Először is tudni kell, hogy ahol szoros eredmény született a választásokon, ott a törvénynek megfelelően automatikusan újraszámolják a szavazatokat. Ez megtörtént, és a végeredményeket rendben találták.
Másrészt - talán a közvélemény nem tudja - valójában több tízezer köztisztviselő és egyéb megbízott dolgozik a különböző szavazókörökben és végez tisztességes munkát, akár pártállástól függetlenül is. Vagyis például a fideszes megbízottak is a mi megítélésünk szerint tisztességes munkát végeztek. Aki mármost megkérdőjelezi akár ilyen módon is a választások eredményét, az arcul csapja ezt a több tízezer tisztességes embert. (Zaj.) Ez is nagyon helytelen dolog.
Aztán a közvélemény talán azt sem tudja, hogy a választások után, a parlament alakuló ülésén az Országos Választási Bizottság elnöke, illetve a belügyminiszter beszámol a választásokról, ezekről a beszámolókról az Országgyűlés szavaz. Ez most is megtörtént. Mindketten azt mondták - a belügyminiszter a kormány nevében -, hogy a választások rendben lebonyolódtak, és tiszták voltak. (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: És törvényesek!) És törvényesek voltak - így van. Ezek után az Országgyűlés elsöprő többséggel a beszámolókat elfogadta.
Ezért aztán, tisztelt képviselőtársaim, a polgároknak semmilyen okuk nincsen arra, hogy a választások eredményét megkérdőjelezzék. Nem is teszik ezt maguktól, hanem a politika - jelen esetben először a MIÉP, majd a MIÉP-re rácsatlakozó Fidesz - pörgeti ezeket az eseményeket a háttérből. A Fidesz az valójában, amelyik meg akarja kérdőjelezni a választások eredményét. Ez egy tudatos politika, ami nem szól másról - mert világos a célja -, mint megkérdőjelezni a jelenlegi kormánytöbbség és a kormány legitimitását, és ezen keresztül elbizonytalanítani az embereket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Veszíteni tudni kell. Eddig minden alkalommal kormányváltás történt. Minden kormány emelt fővel veszített és adta át a következő kormánynak a kormányrudat. Orbán Viktor és a Fidesz erre a veszteségre azonban szemmel láthatóan képtelen. Vagy: ők voltak felelősek a választások tisztaságáért, ők tudják, hogy hol csaltak, és ezt most szeretnék valamilyen módon kivizsgáltatni. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: - Jaj! - Ó! - Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy demokráciában az ember demokrataként viselkedik, akkor szolgálja a demokrácia céljait, akkor erősíti azt. Orbán Viktor képtelen demokrataként viselkedni. A Magyar Köztársaság volt miniszterelnökétől ez szégyen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi