SISÁK IMRE

Full text search

SISÁK IMRE
SISÁK IMRE (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! Úgy gondolom, senki előtt nem megkérdőjelezhető az, hogy az ország tűzbiztonsága, a lakosság közbiztonságérzete szempontjából a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok gépjárműfecskendővel való ellátottsága rendkívül fontos. Ezért a következő kérdést szeretném feltenni: a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, valamint a köztestületi önkéntes tűzoltóságok számíthatnak-e gépjárműfecskendő-parkjuk központi pénzügyi forrásból pályázati úton történő folyamatos cseréjére?
Tisztelt Belügyminiszter Asszony! A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok gépjárműfecskendői a kilencvenes évek közepére annyira elöregedtek, hogy már veszélyeztették az ország tűzbiztonságát. A helyzet javítására 1996-ban a kormány úgy határozott, hogy 8,5 milliárd forintos költséggel három év alatt megújítja a tűzoltóság gépjárműfecskendő-állományát. Így 1997 és 1999 között 174 új, korszerű gépjárműfecskendő beszerzésére került sor.
A műszaki mentéshez és a katasztrófaelhárításhoz nélkülözhetetlen műszaki mentőbázisok különleges technikájának beszerzése Phare-támogatásból, illetőleg a biztosítók által befizetett tűzvédelmi hozzájárulásból és tűzvédelmi bírságból történt. Az öt évvel ezelőtt beszerzett gépjárműfecskendők többsége már 50 ezer kilométernél is többet futott, a fokozott igénybevétel miatt egyre többször hibásodott meg. Tájékoztatásul megjegyzem, hogy a fejlett nyugati országokban 15-20 ezer futott kilométer után cserélik ezeket a gépjárműfecskendőket.
Annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg az egy évtizeddel ezelőtti helyzet, s az országnak ne egyszerre kelljen nagyon komoly pénzösszegeket fordítania erre, azt szeretnénk, ha ezek a gépjárműfecskendők mielőbb beszerzésre kerülhetnének.
A tűzvédelmi törvény szerint az önkormányzatok és a tűzoltó-egyesületek által alapított köztestületi tűzoltóságok önálló működési területtel rendelkeznek, amelyet a belügyminiszter jelöl ki számukra. Az elmúlt időszakban a köztestületi önkéntes tűzoltóságok egyáltalán nem szerezhettek be gépjárműfecskendőt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A kérdésem tehát az: számíthatunk-e a gépjárműfecskendő-park megújítására pályázati úton?
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi