DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! A 2001-2002. évi költségvetésről szóló 2000. évi LXXXIII. törvény a Szociális és Családügyi Minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataként a 2002. évben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyszeri segélyezésére 435 millió forintot biztosított. Ennek az előirányzatnak kellett volna fedezetet biztosítania a rendkívüli élethelyzetbe került emberek egyszeri szociális segélyére. A támogatás megállapítása pedig a szociális és családügyi miniszter méltányossági jogkörébe került 2001. január 1-jétől. Ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány, a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri szociális segélyezés rendszerének megváltoztatásával évtizedes múltra visszatekintő, a nyugdíj-biztosítási szervek által közmegelégedéssel végzett feladat centralizálásáról döntött, és egyidejűleg megszüntette a méltányossági alapon történő nyugdíjemelés decentralizált lehetőségét is.
Az eltelt másfél év azt bizonyította, hogy a segélyügyek centralizált, minisztériumi intézéséről szóló döntés elhibázott volt, a feladatellátás ügymenetét súlyosan nehezítette, illetve lelassította, ugyanakkor olyan embereket kényszerített segélykérelem benyújtására, akiket ettől nyugdíjuk méltányos emelése megkímélhetett volna.
A rendelkezésemre bocsátott adatok alapján a 2002. május 28-ig beérkezett kérelmek száma 48 418, és az előző évről áthozott, elbírálatlan kérelmek száma 32 482 volt. Május 28-ig elbíráltak 42 612 kérelmet, és ebből 35 080 esetben született pozitív döntés. A kormányváltásig összesen 412,9 millió forintot utaltak ki az összesen 435 millió forintos keretből. Egyértelműen megállapítható tehát, hogy a segély előirányzata majdnem elfogyott, nem időarányosan történt, és az elbírálásra váró 38 288 kérelemre - amelyek jó része még feldolgozatlan - és a további, várhatóan 30-35 ezer beérkező kérelemre mindössze 22,1 millió forint maradt. Az eddig megállapított összegek alapulvételével ma mindössze 2 ezer segélykérelem teljesítésére van fedezet.
Tudatában vagyunk annak a ténynek, hogy a nyugdíjasok közül nagy számban kerülnek rendkívül nehéz élethelyzetbe, és szorulnak a társadalom segítségére. Ez év során a segélykeret szinte teljes összegben történő felhasználása miatt segítésük csak pótlólagos forrással biztosítható, és keressük ennek a lehetőségét. Nem találtam azonban az átvett anyagokban utalást arra, hogy elődöm intézkedéseket kezdeményezett volna a pótlólagos források megteremtése érdekében. A többletforrás iránti szükséglet már az elmúlt év vége felé jól látható volt, de hangsúlyozom, érdemi intézkedés nyomára eddig nem leltem.
Távol áll tőlünk, hogy bárkinek a kérelmét visszautasítsuk, ezért többletforrásokat szeretnénk teremteni mind a költségvetés módosításánál, mind pedig a tárcán belüli források átcsoportosításával. Támogatni kívánjuk a kormány részéről azt az önálló képviselői indítványt is, amely a korábbi, bevált, decentralizált, méltányossági nyugdíjemelési és segélyezési rendszer visszaállítását indítványozza. Bízom abban, hogy mindezzel megnyugtató módon meg fogjuk tudni oldani mind a beérkezett kérelmek, mind pedig az ezután érkező kérelmek elintézését.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi