DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nem azért kaptam ezt a megtisztelő felkérést a miniszterelnök úrtól, mert a frakcióvezető úr és miköztünk a helyzet megítélésében semmiféle vita nincsen, és én lennék a legalkalmasabb a kormány tagjai közül az egyetértés kinyilvánítására. Nem is azért kaptam ezt a feladatot, mert a szakértők szerint az egyébként valóban a gyengélkedés bizonyos jeleit mutató magyar gazdaság problémáinak a megoldását, illetve a hiányjeleket felmutató költségvetés bajainak az orvoslását a miniszterelnök az egészségügyi tárca vezetőjétől várná a jövőben. Azért kaptam ezt a feladatot, mert azokat az intézkedéseket, azokat a vállalásainkat említette a frakcióvezető úr, amelyek az én felelősségi körömbe tartoznak, és amelyeknek a teljesítése miatt valóban érthető aggodalommal és megkülönböztetett figyelemmel kísérem mindazt a gazdasági változást, körülményt, amely szűkíthetné a kormány és így a szociális és egészségügyi tárca vezetőjének a mozgásterét is.
Ezért nyomatékkal elmondhatom, hogy az elmúlt nyolc napban is a kormány megtette azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a gazdaság folyamataiban valóban változás következzék be, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a költségvetés állapotának rendbetétele megkezdhető legyen, és amelyek a minisztériumok gazdálkodását is jó irányba fordíthatják. Elmondhatom azt, az elmúlt nyolc nap alatt megállapíthattuk, hogy intézkedéseink nyomán nem valamiféle pótköltségvetés, hanem a gazdaság javuló teljesítménye és a tisztességes, átlátható kormányzati költségvetési gazdálkodás lesz és lehet a garanciája az ígéretek teljesítésének.
Megkezdtük az ígéretek végrehajtását, tisztelt képviselőtársaim. Az elmúlt héten döntött a kormány nemcsak a nyugdíjasok számára kifizetendő egy összegű 19 ezer forintos juttatás kifizetéséről, hanem ezen a körön túl a nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára is lehetővé tette ennek az összegnek a kiutalását. Megkezdtük, tisztelt képviselőtársaim, az átlagosan 50 százalékos alapbéremelés előkészítését a közalkalmazottak számára (Zaj az ellenzék soraiban.), és ezen a körön túl a szociális és egészségügyi ágazatban, valamint az oktatási és kulturális területen humán szolgáltatást végzők számára is. Ehhez minden intézményfenntartónak biztosítani fogjuk a kormány döntése szerint az 50 százalékos alapbéremelés fedezetét. Előkészítjük a gyógyszerár-tárgyalásokról szóló beszámolót azért, hogy a számunkra bizony súlyos és örökölt gyógyszerkérdés megoldása mellett azt az ígéretünket is teljesíteni tudjuk, hogy az emberek számára az idén a támogatotti körben nem fog változni a térítési díj; és természetesen az iskolakezdéshez kötődő családi pótlék kifizetésére vonatkozó tervezetünk, javaslatunk is elkészült.
Ezért a frakcióvezető úrnak és képviselőtársaimnak is megerősíthetem, elmondhatom, hogy mindazon gond, probléma ellenére, ami a költségvetés átvétele után a számunkra nyilvánvalóvá vált, biztosítottnak látom a magam részéről is az első száz nap vállalásainak hiánytalan teljesítését.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi