DR. GEDEI JÓZSEF

Full text search

DR. GEDEI JÓZSEF
DR. GEDEI JÓZSEF, a külügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Amikor az Országgyűlés ez év szeptemberében a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezmény megerősítéséről szavazott, a külügyi bizottság előadójaként Roger Waters dalszövegét idéztem. Ezek szerint a hírek arról szólnak, hogy a túszokat megölik.
Ekkor kértem a tisztelt Házat, hogy az egyezmény megerősítésével tegyen egy lépést azért, hogy a hírek ne a túszok megöléséről szóljanak. Az Országgyűlés akkor az előterjesztést csaknem egyhangú szavazattal elfogadta. Ennek köszönhetően a megerősítő okiratot 2002. október 14-én letétbe helyezték, ezért az egyezmény rá egy hónapra hatályba lépett, rendelkezéseit Magyarországon is alkalmazni kell.
Sajnálattal kell azonban megállapítanom, hogy bár az egyezményt 133 állam képviselője írta alá, a terrorcselekmények száma nem csökkent. A hírek továbbra is a túszok megöléséről szólnak.
A novemberi hírek közül az egyik különösen megdöbbentő volt. Arról szólt, hogy egy lövöldöző terrorista elől menekülő gyerekek takaró alá bújtak, ezt követően a gyilkos behatolt a házba, előbb az édesanyát, majd a rejtőzködő gyerekeket végezte ki. A borzalmat olvasva sokan azt mondták: ne tovább, tenni kell valamit! Néhányan viszont azzal nyugtatják magukat és környezetüket, hogy ezek nem a mi problémáink, ezek nem a mi gyerekeink. Tőlük azt kérdezem: alappal bizakodhatunk-e abban, hogy a terroristák elkerülik országunkat, nem bántják gyermekeinket? A józan válasz természetesen: nem. Nem bízhatunk abban, hogy kimaradunk, hogy bennünket elkerülnek ezek a borzalmak, hogy nem válunk terrorista célponttá. A felelős politikának számolnia kell ezzel, és meg kell tennie a szükséges megelőző lépéseket azért, hogy minimálisra csökkentse a terrortámadások veszélyét Magyarországon, de a világ más részein is. Ezért a Medgyessy-kormány helyesen jár el akkor, amikor aktívan részt vesz a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemben, az ország erejéhez és képességéhez mérten felajánlásokat tesz.
Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon a terrorizmus elleni küzdelmet úgy szolgálhatjuk, hogy a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról elfogadott nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatra igent mondunk. Örömmel tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a külügyi bizottság ezt már megtette, a törvényjavaslatra igent mondott, és azt az általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi