DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS, a külügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy történt, ahogy azt Hárs Gábor képviselőtársunk, a külügyi bizottság egyik alelnöke előadta. A Magyar Demokrata Fórum nem támogatta - és ennek a kisebbségi véleménynek kell most bizottsági előadóként hangot adnom - a H/1810. számú országgyűlési határozati javaslatot, mégpedig a következő indokok miatt:
Egyrészt a Magyar Demokrata Fórum álláspontja részben politikai, részben anyagi indokokkal a tisztelt Ház előtt ismert az első verzióval kapcsolatban, tehát az őrkatonákkal kapcsolatban. Azért sem támogattuk, mert - ahogy ezt éppen az alelnök úr a bizottság ülésén előadta -, ez a változat lényegileg megegyezik azzal: pusztán egészségügyi kontingens részvételéről van szó, de ez katonai egészségügyi kontingens.
Nem támogattuk azért sem, mert a Honvédelmi Minisztérium képviselője többször is igen nagy hangsúllyal a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemben való részvételről beszélt, érvelt ezzel, amit természetesen minden politikai erő, tehát a Magyar Demokrata Fórum is maximálisan támogat. Ugyanakkor a terrorizmus szó le sincs írva ebben az országgyűlési határozatban, pusztán az indokolásban szerepel egy helyen, és ott is a miniszter úr által emlegetett és már levert, legyőzött tálib-kormánnyal kapcsolatban.
Nem támogattuk azért sem ezt a javaslatot, mert az indokolás - nagyon helyesen, hiszen ez a valóság - mindenütt katonai kórház személyi állományáról beszél, 50 fő, orvosokból és egyéb szaktisztekből - zárójelben: tisztekből - álló kontingensről beszél, végig a fegyveres erők külföldi állomásoztatásáról beszél, illetve az utolsó előtti bekezdésben a fegyveres erők feladatai között nevesített humanitárius segélynyújtásban való részvételről beszél.
Azt is fel kell hoznom, amiről ma már több alkalommal volt szó, hogy tudniillik ez a kormány saját hatásköre, ami az eljárási rendet illeti. A legfontosabb azonban az - és ezzel szeretném befejezni -, hogy itt egy felpuhítottabb változatról van szó, ugyanakkor hozzáértők, elsősorban a honvédelem területén járatosak, katonatisztek maguk is mondják, hogy katonatisztekről van szó, csak éppen orvosokról, tehát egyenruhásokról van szó. Ebben az esetben viszont nem kívánom megismételni az MDF-nek az első változattal kapcsolatos politikai, illetve anyagi természetű érveit.
Tehát a külügyi bizottság kisebbségi véleményét ennek a két szavazatnak a kifejtése jelentette. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi