SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, nem tévedek, amikor azt mondom, hogy az elmúlt évtizedben Zalaegerszeg város fejlődéséhez talán legjobban a régióbeli közlekedési struktúra fejlesztése járult hozzá. Részben elkészült és folytatódik a szlovén vasút építése, és végre teljessé vált a 74-es út elkerülő szakasza is.
Szeretném megnyugtatni a képviselő urat, hogy ez a folyamat tovább folytatódik. A munka nem állt le, de még csak nem is lassult. A Széchenyi plusz közútfejlesztési program keretében 2002. március 19-én megkötött építési szerződés természetesen továbbra is érvényben van. A Nemzeti Autópálya Részvénytársaság és a Magyar Autópálya-építő Konzorcium garantálja, hogy az építkezés a szerződéses határidőnek megfelelően 2003. november 30-án befejeződik.
Az első, három kilométer hosszúságú szakaszon a kivitelezés az eredeti ütemterv szerint halad előre. A földmunka, a fagyvédő réteg elkészült. Jelenleg a bevágási rézsűk füvesítését, a vízelvezető árkok és az út betonalapjának építését végzik. A négy kilométer hosszú második szakaszon folyamatban van a terület megszerzése. Igaz, hogy e téren némi nehézségek támadtak időközben - mint általában szinte mindenütt Magyarországon, ahol autópályát építünk, közutat fejlesztünk -, mert az érintett 60 ingatlantulajdonosból 19-en nem fogadták el az értékbecslő által meghatározott vételárat. Ezért kisajátítási eljárás keretében kell a területet megszerezni, de mindenképp szem előtt tartjuk, hogy a földmunkák jövő május végére befejezhetők legyenek. Hangsúlyozom, hogy a teljes útszakasznak az eredetileg tervezett, 2003. november 30-ai befejezése nincs veszélyben.
Ami a képviselő úr befejező kérdését illeti, arra azt tudom mondani, hogy az út terveit a Zala megyében és a megyeszékhelyen illetékes közútkezelő közhasznú társaság készíttette, amely a térség önkormányzataival és közműtulajdonosaival állandó kapcsolatban van és volt. A tervezés során figyelembe vették a térség egyéb fejlesztési igényeit is. A tervezők körültekintetését és komplex szemléletét érzékelteti az is, hogy az elkerülő út repülőtérhez vezető csomópontjában minden igényt kielégítő körforgalom is épült, amely még hosszú ideig képes lesz kiszolgálni a repülőtéri fejlesztéseket. Emellett számoltak még az ez évben épült aquapark forgalmi igényével is. A közútkezelő társaság és az önkormányzat az elkerülő út építése kapcsán a város belső közlekedési szerkezetének átalakításáról is megállapodott.
Kérem a tisztelt képviselő urat és az Országgyűlés valamennyi képviselőjét, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi