DR. MESTER LÁSZLÓ

Full text search

DR. MESTER LÁSZLÓ
DR. MESTER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sokat beszélünk mostanában a PISA 2000-es vizsgálatok eredményéről. Ez a figyelem mindenképpen indokolt, hiszen központi kérdésről van szó. Arról van szó, hogy vajon a mi fiataljaink képesek lesznek-e az Európai Unió versenyfeltételei között helytállni, képesek lesznek-e az érdekeiket e gigászi verseny közepette érvényesíteni.
Az oktatás tartalmi és módszertani kérdéseinek átformálása napirenden van, a viták és tájékoztatások folyamatosan zajlanak, és ez így helyes. Az eddig tett és tervezett intézkedések iránya az óraszámok csökkentésével enyhítené a tanulók túlterhelését. A probléma az, hogy a kevesebb óraszám azt jelenti, hogy a tanulók a legveszélyeztetettebb korban, a 10-18. év között kevesebb időt töltenek el az iskolában. A túlterhelés eddig sem abban nyilvánult meg, hogy az iskolában értelmes foglalkozásokon, érdekes szakkörökön volt a tanuló, hanem a tananyag mennyiségében és minőségében. Félő, hogy egy feszítő oktatási kérdés megoldódik úgy, hogy közben ez szociális és egyéb gondok növekedésével jár együtt.
Tisztelt Államtitkár Úr! Lát-e arra lehetőséget, hogy az iskola falain belül valósulhassanak meg olyan programok, amelyek a diákokat önismeretre, együttműködésre, empátiára nevelik? Van-e jövője annak az elképzelésnek, amely ezért normatívákat, központi finanszírozást tart szükségesnek? Ha nincs, miből kellene ezeket a programokat finanszíroznia az önkormányzatoknak, ugyanis ezek a legfontosabb feltételei annak, hogy a következő PISA-jelentésben Magyarország kedvezőbb színben tűnjék fel.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi