DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Köszönöm a Fidesz-frakcióban helyet foglaló képviselőtársaimnak, hogy a december 12-én az ebben a témában tartott egyeztető megbeszélésen, a program bemutatásán részt vevő fideszes képviselők álláspontját most egy ilyen üdvözlő morajjal megerősítették.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Medgyessy-kormány programjában hangsúlyosan szerepel, hogy végrehajtja a közigazgatás reform értékű átalakítását, amelyet három alapelv mentén fogunk megvalósítani. Az első alapelv a decentralizáció, amelyről a napirend előtti hozzászólásában a frakcióvezető-helyettes úr is nagyon szemléletesen beszélt, amikor elmondta, hogy ma a fejlesztési források 90 százalékát a központban osztják szét, és ezt semmi nem indokolja. Ennek a reform értékű átalakításnak tehát fontos lépése lesz a regionális önkormányzatok kialakítása, ami azt jelenti, hogy a túlzottan erős központi hatalom decentralizálásra kerül, és a választott regionális önkormányzatok hoznak majd meg olyan fejlesztési döntéseket, amelyek ma még a központi közigazgatásban vannak. Meggyőződésünk, hogy egy adott régió felzárkóztatásában, egy adott régió esélyeinek, növekedési esélyeinek megteremtésében ez egy nagyon fontos és jó lépés lesz.
A másik elv, amelyet a reform értékű átalakítás során szem előtt tartunk, az integráció. Az 1990-ben létrejött önkormányzati rendszer tapasztalatai már erősen azt mutatják, hogy az integrált feladatellátás olyan pluszt hozhat, főleg a kistelepülések életében, amelyet eddig még nem kellőképpen aknázott ki a közigazgatás. Ezért a kormány határozott szándéka az, hogy megerősítjük a kistérségeket, megerősítjük a kistérségi feladatellátást, ami azt jelenti, hogy főleg a kistelepüléseknek új esélyük nyílik meg a fejlődésre. Már a 2003-as költségvetésben olyan új alapok kerültek megnyitásra, amelyek a kistérségi feladatellátást ösztönzik, a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter irányítása alatt működő két új alap - az egyik 2 milliárddal, a másik 12 milliárddal - segíti, szolgálja a kistérségek fejlődését, fejlesztését.
Egy fontos harmadik elv az autonómia, ami a települési önkormányzatok autonómiájának megerősítése mellett azt is jelenti, hogy az újonnan létrejövő intézmények a kistérségek, illetve a választott regionális önkormányzatok autonómiája révén az állam, a kormány erős partnerekre talál, amikor együttműködik és együtt dolgozik egy-egy térség fejlesztésében, egy-egy térségi program kidolgozásában.
Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A közigazgatás modernizálása és átalakítása azonban nem öncél - és ezt szeretném nagyon nyomatékosan aláhúzni -, mert ez csak akkor ér valamit, ha az emberek látják azt, érzik azt, hogy ez az átalakítás az ő érdeküket közvetlenül hogyan szolgálja. Ezért ennek a reform értékű átalakításnak fontos része az, hogy az államigazgatási szolgáltatások magasabb színvonalon, gyorsabban jussanak el az emberekhez, hogy ha valaki elmegy akár a polgármesteri hivatalba, akár bármilyen államigazgatási szervhez, akkor ott gyorsan, szakszerűen kiszolgálják, gyorsan hozzájut az igazolványhoz, a jogosítványhoz, az útlevélhez, és a határidőket is olyan módon szabjuk meg majd az új szabályozásban, amely rugalmasabbá és az emberek számára könnyebben elérhetővé teszi az államigazgatási szolgáltatásokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! December 12-ére a Belügyminisztériumba meghívtam az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának valamennyi tagját. Örömömre szolgál, hogy ellenzéki képviselőtársaim közül is többen elfogadták a meghívást, és örömömre szolgál az, hogy egyetértettek a változtatás irányával. Ha mindenáron meg akarnám találni, hogy milyen kritikai elemeket fogalmaztak meg, egyetlenegyet tudnék mondani, hogy mintegy sürgették, hogy legyenek gyorsabban ezek a lépések.
Kedves Képviselőtársaim! A kormány készen áll arra, hogy ezeket a lépéseket jó ütemben, határozottan megvalósítsa, és ehhez partnereket keres, úgy, ahogy a frakcióvezető-helyettes úr mondta, és reményeink szerint partnereket talál a parlamenti patkó mindkét oldalán helyet foglaló politikusokban, hiszen ez a decentralizáció, ez a modernizált közigazgatás Magyarország érdekét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szolgálja, tehát mondhatom azt, hogy a decentralizáció nyitánya harmonikus volt december 12-én.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi