KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! 2001. szeptember 11-ének drámai napja után, a nemzetközi terrorizmus brutális akcióját követően a magyar politikai pártok döntő többsége és a magyar közvélemény - akárcsak a nemzetközi közvélemény - döntő része egyetértett azzal, hogy ez a támadás nemcsak az Egyesült Államok, nemcsak New York és Washington ellen irányult, hanem a demokratikus országok közössége, a civilizáció ellen is. Két héttel a terrorista támadás után, szeptember 25-én a magyar parlament - egy elfogadhatatlan megszólalástól eltekintve - teljesen egységesen foglalt állást abban, hogy Magyarországnak a nemzetközi terrorizmus ellen fellépők oldalán van a helye. Ez az állásfoglalás, tisztelt Ház, azóta is érvényben van, és ez kell meghatározza viszonyunkat a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem minden egyes konkrét lépéséhez.
Tisztelt Ház! Az Egyesült Államok kormánya - amely élére állt a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek - egy hónapja azzal a kéréssel fordult a magyar kormányhoz, hogy Magyarországon biztosítsunk helyszínt egy Irak elleni esetleges katonai akcióhoz szükséges kisegítő személyzet felkészítéséhez, kiképzéséhez.
(9.40)
A részleteket tisztázó tárgyalásokon jelezték, hogy Taszár, az ott működő amerikai bázis erre megfelelő helyszín lenne. A részleteket tisztázó tárgyalásokon azt is közölték, hogy legfeljebb 3000 fő két ütemben történő kiképzését tervezik, tehát kétszer 1500 főt 90-90 napos időtartammal. Azt is jelezték, hogy a kiképzés 2003 januárjának elején kezdődne, és legkésőbb 2003 végén, decemberben be is fejeződne, tehát ez az az időhatár, amelyben ez a kétszer 90 napos kiképzés megtörténik. Közölték, hogy a kiképzők létszáma legfeljebb 1500 fő lenne. A kiképzésre érkezők az Egyesült Államokban és különböző európai országokban élő iraki és más arab származású személyek, akik az Egyesült Államok hadseregének kötelékébe tartoznak. Feladatuk, amire a kiképzést kapják, tolmácsolás - nyelvtudásuk okán -, a hadsereg és a civil lakosság, adott esetben az amerikai vagy nemzetközi erők és az iraki civil lakosság közötti kapcsolatok kiépítése, létesítése és egyes katonai rendészeti feladatok ellátása lenne.
Ebből következik az is, hogy a kiképzés döntően elméleti jellegű, a gyakorlati katonai rész a kézi lőfegyverek biztonságos használatának elsajátítására korlátozódik. Fontos aláhúzni azt is, hogy a kiképzés Magyarország számára semmiféle anyagi kötelezettségvállalást nem jelent, minden költséget az Egyesült Államok hadserege vállal.
Tisztelt Ház! A kérés teljesítése, a kiképzés engedélyezése az alkotmány értelmében a kormány hatáskörébe tartozik, és ezen a négypárti egyeztetőn valamennyi parlamenti párt egyetértett. A kormány ugyanakkor szükségesnek tartotta, hogy a kérés teljesítését kimondó döntéséről az Országgyűlést előzetesen tájékoztassa. Szeretném a Házat arról is tájékoztatni, hogy a kormány az Egyesült Államok hatóságaival együttműködve meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket az esetleges biztonsági kockázatok elhárítására.
Egyúttal bejelentem, hogy az említett hatásköri feladat értelmében, abban, hogy ez az Országgyűlés hatáskörébe nem tartozó kérdés, a kormány a H/1811. számon beterjesztett javaslatát visszavonja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi