DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Ma kilenc éve tízezrek álltak sorban a Magyar Országgyűlés épülete előtt, bebocsátásra várva a kupolába, hogy leróják kegyeletüket néhai Antall József miniszterelnök úr előtt. Most Antall József szavai és gondolatai már egy működő, már-már bejáratott demokrácia keretei között igazodási pontokat is jelentenek. Kristálytiszta logikával vázolta fel a szabad, demokratikus európai Magyarország jövőjét. Antall József tisztában volt helyzetünkkel és történelmi esélyeinkkel, és nem véletlenül jelölte ki már a kezdet kezdetén a magyarság intézményes kapcsolódási programját Európához, az Európai Unióhoz, a NATO-hoz. Ma, amikor időszerű intézményes európai csatlakozásunk, nem tudunk nem gondolni nagyon sok fontos gondolatára.
1990. május 22-én az európai Magyarországról beszélt erről a szószékről. Így fogalmazott: "Földrészünk mesterséges megosztásának megszűnésével Magyarország külpolitikájának legjelentősebb területe a gazdasági érdekeken és a közös tradíciók alapján politikai és kulturális téren vett Európa lesz. Ennek a váltásnak intézményes kereteit most kezdjük kiépíteni, először az Európa Tanácsba való belépéssel, majd a különféle nyugat-európai szervezetek munkájába fogunk bekapcsolódni. Mindez elő fogja mozdítani, hogy az Európai Közösség teljes jogú tagjává váljunk."
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Antall-kormány eljutott a Varsói Szerződéstől, a KGST-től a társulási szerződés benyújtásáig, s közben csoda történt: hazánk visszanyerte szabadságát. Egy történelmi folyamat nagy-nagy állomásairól beszéltem, és ezek a történelmi folyamatok folytatódtak a tárgyalások megkezdésével, az Európai Parlament bővítési vitájával nemrégiben Strasbourgban, és a legújabb állomás Koppenhága, a csatlakozási tárgyalások lezárása. E folyamat csak történelmi léptékkel mérhető, torzsalkodással nem lehet és nem szabad a nemzet reményeit tönkretenni. A rendszerváltozásban nyújtott nemzeti erőfeszítésünk, a NATO-népszavazás eredménye, a parlamenti választáson mutatott óriási választói aktivitás és a nemrégiben közzétett felmérés, mely szerint az emberek közel 80 százaléka támogatja az európai uniós csatlakozást, ez mind-mind azt jelenti, hogy e nép jobban akar élni, jobbá akar válni, és élni kíván a történelem adta lehetőségeivel.
Nekünk, közéleti embereknek ma nagy kihívás, hogy megőrizzük ezt a támogatottságot, erősítsük a reményt, az életösztönt az emberekben. Egyet nem lehet elvitatni e néptől: hogy találékony, okos, kreatív, ötletteli - és ha terheit csökkentjük, még inkább az. Önbizalom kell a magyarságnak - vallja a Magyar Demokrata Fórum kormányon és ellenzékben egyaránt. Egy egész politikai generáció vizsgázik felelősségből, hazaszeretetből. Nem minden úgy történt, mint amikor három ország volt esélyes a csatlakozásra, és kedvezőbb feltételekben reménykedhettünk. Nemzeti érdekérvényesítésünk lehetősége azzal együtt csökkent, ahogy tíz csatlakozó országgal fejeződött be a tárgyalássorozat.
(10.10)
Az elmúlt 6-8 év nem az európai gazdasági javulás időszaka, sokkal inkább a stagnálás, a gazdasági romlás ideje. Ez is egy indoka annak, hogy a bővítés, a szolidaritás maradt a jelszó, ám ott van mindig mellette a "de". De ez a csatlakozás nem egy évre és nem évekre szól: évtizedekre vagy évszázadokra határozza meg sorsunkat, s joggal remélhetjük földrészünk helyzetének javulását, s ebben hazánk sorsának jobbra fordulását. Nem feledhetjük, hogy nem maradhatunk kívül sem mi, sem az anyaországon kívül élők.
És egy szép, megdöbbentően aktuális antalli gondolattal zárom felszólalásomat: "Maastricht elfogadása ténykérdés, de senki előtt nem lehet kérdéses, hogy ez még a jelenlegi tagállamok esetében is problémákat vet fel - mondta Antall József -, például a közös valuta vagy a parlamentáris ellenőrzés egyéb részletkérdéseit. Magyarország számára azonban nincs más út. Az Európai Közösséggel járó tagság bármilyen következménye eltörpül a hátrányok mellett, amelyek akkor érnek bennünket, ha nem érhetjük el a rendes tagságot." Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi