POTÁPI ÁRPÁD

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD
POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Választókörzetem központjában, Bonyhádon a XIX. század végétől nagy hagyománya van a cipőgyártásnak, mely iparágban még ma is közel 2000 fő dolgozik. A dolgozók többsége bonyhádi, azonban sokan járnak be a környező kisebb településekről is. Az elmúlt esztendőben különböző okok miatt nemcsak nálunk, hanem Magyarország egyéb településein is, például Martfűn, Szombathelyen, Szigetváron is nagyon nehéz helyzetbe került általában a könnyűipar, azon belül a cipőipar.
Ennek okai a következők. A magyar piacot elárasztják az alacsony minőségű távol-keleti importtermékek. Az áfa- és vámmentes alacsony ár és számlanélküliség nemcsak azt eredményezi, hogy a magyar termelők szinte teljesen kiszorulnak a piacról, hanem szakértői számítások szerint a költségvetés évente közel 40 milliárd forint bevételtől is elesik. A cipő-kiskereskedelmi forgalom körülbelül 38 százaléka realizálódik még mindig a különböző városok és kistelepülések piacain, a bérmunkadíj emelése pedig a nemzetközi piaci viszonyok miatt nem járható út, és ezért kifejezetten alacsony a rendelésállomány. A kép megítélésem szerint rendkívül siralmas. Utolsó óráikat élik a cipőkészítéssel foglalkozó magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások. Fel kell gyorsítani a problémák megoldásának folyamatát, mivel a jelenlegi helyzet fennmaradása esetén számolni kell jelentős számú cég tevékenységének megszűnésével, a fekete- és szürkegazdaság bővülésével.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmondottak miatt az elmúlt évben már több száz munkahely szűnt meg városunkban is. Ha a kormányzat nem segíti az ágazatot, félő, hogy ez több ezerre fog emelkedni. Mit kíván ön és a kormány tenni a cipőipari ágazat érdekében, hogy a 2003. esztendőben ne menjenek tönkre a hazai és a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások országszerte? Várom szíves válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi