DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt héten Moszkvában járva valóban arra a következtetésre jutott volna az ember, hogy megszűnt a magyar bor forgalmazása, hisz nem volt étterem vagy szálloda, ahol egy üveg magyar bort lehetett volna kapni. (Font Sándor: Nem vittetek?) Úgy gondolom, hogy ez tehát nem jövő év január 1-jétől kezdődik meg egyes térségekben; úgy gondolom, nem kell önnek tartania attól, hogy jövő év január 1-jétől a borforgalmazás megszűnik, tehát határozottan nemmel tudok a feltett kérdésére válaszolni.
Teljesen egyértelmű, hogy a jövő év elejétől a zárjegy megszűnik; egyébként a szakma kérésére történt ez a lépés és kormányzati intézkedés. (Font Sándor: Ez nem igaz.) Természetesen a palackos borokra volt kötelező a zárjegy alkalmazása. A kannás bor esetében is természetesen megszűnik a zárjegy, helyette a hordós borok esetében már eddig is alkalmazott hivatalos zár kerül fel a kannákra.
Úgy gondolom, ez nagy könnyebbség elsősorban a kisebb bortermelők részére, hisz megszünteti a zárjegy átvételével, elszámolásával, nyilvántartásával kapcsolatos többletterheket, nem beszélve arról, hogy a kisebb borpalackozóknak kézzel kellett felhelyezni ezt a zárjegyet.
(15.50)
Általános érvénnyel megszűnik a termékmérleg zárásának vámhatóságok által történő havonkénti ellenőrzése is, ami úgy gondolom, szintén egy kisebb könnyebbség azért is, mert bebizonyosodott az OBI-vizsgálatok eredményeképpen, hogy a borhamisítók általában nem palackba töltik a bort, mert azon föltüntetésre kerül, hogy ki készítette, ki forgalmazta a palackokat, hanem sokkal inkább a kannás forgalomban fordul ez elő. Az eddigi vizsgálatokból teljesen egyértelműen ez következik.
A kannás kiszerelés feltételeinek a megteremtéséhez valóban lehetséges, hogy új kupakokat kell alkalmazni. Úgy gondolom, hogy ennek az egyszeri költsége mégis sokkal olcsóbb, mint örökké a zárjegy beszerzése és az azzal kapcsolatos költség. Az átmeneti idő vonatkozásában megvizsgáltatom a feltételeket, de szeretném megjegyezni, hogy '97-ben született az a rendelet, amely ezt előírta (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), valóban nagyon sok helyen nem történt meg a felkészülés.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi