DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen komolyan vesszük az önkormányzatiságot, természetesen komolyan foglalkozunk a kistelepülések sorsával, az ottani polgármesterek körülményeivel is. Ezért volt olyan módosító indítvány, amely az eredeti beterjesztéshez képest, pont a somogyi polgármesterek levele okán egy kedvezőbb helyzetet állított elő.
Tisztelt Képviselőtársam! Én magam is mint somogyi országgyűlési képviselő, illetve mint belügyminiszter megkaptam a levelet, és válaszoltam a polgármestereknek azzal a tartalommal, amelyet most önnek is elmondok, és amelynek tartalmát az Országgyűlés nyilvánossága előtt mindenki számára megismerhetővé tesszük.
Érthető, hogy ezt a szabályozást, amelyet a képviselő úr itt elmondott, a kistelepülések polgármesterei a saját szempontjukat mérlegelve sérelmezik, azonban erre a szabályra kifejezetten egyéb szakmai érvek együttes figyelembevételével került sor. Ez az úgymond hátrányos helyzet, amit ön így adott elő, ez egy átmeneti állapot, hiszen olyan időszakra vonatkozik, amikor is a bevételeket a lehető legracionálisabban kell felhasználni, a kiadásokat pedig minimális szintre szorítani, hiszen önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került az önkormányzat.
A forráshiányos önkormányzatok magas száma jelentős terhet ró egyébként a központi költségvetésre is, és nagy gondokkal, komoly problémákkal kell küszködni a települési önkormányzatoknak is. A Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium évről évre meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján egy önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatnál számba veszik, számba kell venniük azt, hogy milyen elvárható bevételek és elismerhető kiadások merülnek fel.
Az elismerhető kiadások kapcsán a megszokottnál jóval szigorúbb pénzügyi szempontok azt is diktálták, hogy a főállású polgármesterek illetményének többlete a meghatározott lakosságszám alatt ne terhelje meg a költségvetést. Tehát ez a feltétel nem azt jelenti, hogy a településen ne állapíthatnának meg magasabb illetményt a polgármesternek, mert ilyen korlátozás nincsen. Ez azt jelenti, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzat a támogatás igénylésekor csak a költségvetési törvényjavaslatban szereplő mértékig veheti figyelembe a polgármester illetményét.
A törvényjavaslat tárgyalása során az ezerfős határ módosításának az igénye is felmerült. Képviselőtársaim módosító indítványokat nyújtottak be, miszerint a 350 fő alatti településeken lehet a köztisztviselői illetményalappal megegyezően, 351 és 750 fő között pedig a köztisztviselői illetményalap kétszeresének megfelelő mértékig figyelembe venni a polgármester díjazását. További kedvezmény, hogy ez a szabály nem vonatkozik azokra a településekre, amelyek 2003. január 1-jén körjegyzőségi székhelyként működnek, és a körjegyzőség három vagy több községből áll.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tehát ez a szándék megvolt a kormánypárti frakciókban, megvolt az önök képviselői között is, hogy ezt támogassák. Megértve és felelősen gondolkodva a kistelepülések önkormányzatainak és polgármestereinek a helyzetéről, ezzel a kedvezményes szabálynak az elfogadásával kérem a képviselő urat, hogy fogadja el ezt a választ, és annak szellemében tájékoztassa választókerületének polgármestereit.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi