DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány elkészítette a földtörvény módosítására vonatkozó javaslatát, mégpedig sürgősséggel. A koppenhágai megállapodás szerint, az Orbán-kormány által megállapodott feltételek szerint nekünk a csatlakozás időpontjában el kell törölni azokat a passzusokat, amelyek kategorikusan kizárják az európai uniós állampolgárok magyarországi földszerzését. Ennek érdekében politikai egyeztetéseket folytattunk le, és úgy gondolom, hogy meglehetősen közeliek az álláspontok a tekintetben, milyen feltételeket kell szabnunk ahhoz, hogy valóban a magyar gazdák jussanak termőföldhöz.
Nagyon csodálkozom ellenzéki képviselőtársaimon, akik annak idején teljes mellszélességgel támogatták azt a kárpótlást, amely Magyarországon valójában elválasztotta a ténylegesen mezőgazdaságból élőket a termőföldtulajdontól. Igazából majd most, az európai uniós csatlakozás kapcsán, a támogatások odaítélésénél, az állattenyésztők támogatásánál derül ki, hogy micsoda ostoba lépéseket tettek önök akkor, amikor a politikai szempontokon kívül nem vették figyelembe a mezőgazdaságból élő emberek érdekeit. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van! - Taps az MSZP soraiból.)
(17.00)
Kevés, tisztelt képviselőtársaim, tíz év múlva rá krokodilkönnyeket hullatni azokért a hibákért, amiket elkövettek.
Egyébként a földtörvény módosítását az élet visszaigazolta, jóllehet önök a családi gazdaság jelszava alatt településenként egy-két gazdálkodót szerettek volna kistafírozni, közben a másik oldalt vádolják nagybirtokrendszerrel (Zaj és derültség az ellenzéki oldalon.), miközben a vállalkozók - ezenkívül körülbelül 200 ezer egyéni kistermelő van - és ennél is több szövetkezetben, társaságban dolgozó ember alól ki akarták húzni a termőföldet. Hölgyeim és uraim, ez az, amihez mi nem tudtunk hozzájárulni, mert ezek az emberek is ugyanolyan rangú állampolgárok, és ugyanúgy jogosultak megélni élethivatásszerűen a termőföldből, annak ellenére, hogy munkavállalónak hívják őket.
Az azonnali módosítást követően azt ajánljuk önöknek, hogy az agrárkerekasztalon vegyük elő a földtörvény tényleges módosítását, és azokat a feltételeket, amelyekről itt szó volt, konszenzussal próbáljuk meg kialakítani.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi