SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Két és fél millió allergiás, asztmás beteg, 3 milliárd forint gyógyszerkiadás a tb-kasszából, sok-sok milliárd forint a betegek zsebéből a patikákban, betegállományban eltöltött napok, elmaradt idegenforgalmi bevételek, közel 40 milliárd forint nemzetgazdasági kár - a fő okozó, a fő ludas a parlagfű.
Nem új keletű ez a probléma, hiszen nagyon régóta tudunk mi, egészségpolitikusok is arról, hogy a parlagfű milyen problémát és milyen egészségkárosodást okoz az emberek életében. Legyünk őszinték, valljuk be, hogy a rendszerváltozás óta igazából egyik kormány sem tudott érdemi változást elérni ezen a területen. Viszont most először, ezekben a hónapokban esély mutatkozott arra, hogy mind a négy párt egyetért egy parlagfű-mentesítési programmal, és esetleg esély mutatkozik arra, hogy tényleg ki lehessen szorítani, ki lehessen irtani Magyarországról a parlagfüvet.
De nézzük is, hogy miért ennyire fontos, mi is van e mögött a 40 milliárd forint nemzetgazdasági kár mögött. Az a 2,5 millió beteg állampolgár ezekben a hónapokban - két-három hónapon keresztül - nem képes maximális teljesítményt nyújtani: betegállományban van, vagy akár csökkent munkaképességűnek is lehet őket nyilvánítani.
Azt is tudják az idegenforgalmi szakemberek, hogy ezekben a hónapokban Magyarországot katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja például a németországi idegenforgalmi hivatal. Aki beteg, akinek a családtagja beteg, az Magyarországot ezekben a hetekben, hónapokban elkerüli.
Vajon megéri-e a késlekedést ez a bizonyos 40 milliárd forint, amelyet a nemzetgazdasági kárban okoz a parlagfű? Szerintem nem. Ezért többek között a négy párt támogatásával is felállt egy eseti bizottság a parlamentben, amely szakmailag, szakmapolitikailag jó munkát végzett. Négypárti egyetértés volt nemcsak a politikusok között egyébként, hanem a szakemberek körében is, hogy mit is kell csinálni, hogyan szorítsuk ki a parlagfüvet.
(17.20)
Ez az eseti bizottság hozott egy határozatot, amelyet egyébként a fideszes képviselők előterjesztésére fogadott el, de önmagában ez az országgyűlési határozat kevés, törvényre van szükség.
Mit is kell tartalmaznia ennek a törvénynek? Szélesíteni kell a közmunkaprogramot, de ezen felül a külterületeknél, ahol a legnagyobb probléma a parlagfű, a mezőgazdasági művelés alá eső területekkel valamit kezdeni kell. 6 millió hektár mezőgazdasági területből 5,4 millió hektáron regisztráltak fertőzöttséget a tavalyi évben. Ez egy egészen elképesztő adat. A törvénytervezetünk, a javaslatunk azt mondja, hogy művelési támogatást kell adni annak érdekében, hogy ezeket a parlagfűvel szennyezett területeket mezőgazdasági kultúrákkal váltsuk fel. Támogatni kell az erdőtelepítést.
Kiemelném, hogy az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezeteknél, a MÁV-nál, az autópálya-kezelőknél, az erdőgazdaságoknál, a mezőgazdasági területű társaságoknál minden évben el kell végezni a parlagfű-mentesítést. Az önkormányzatoknak környezetvédelmi stratégiát kell készíteni, egy programot minden évben, és nagyon nagy szerepe van a reklámnak, a propagandának, a tájékoztatásnak, a médiának abban, hogy mindenki már kisgyermek korában, diákkorában megtudja, hogy mi is az a parlagfűprobléma.
No, de hát, tisztelt képviselőtársaim, mi is itt a probléma? Van egy négypárti egyetértés, van egy országgyűlési határozat, azonban nincs a végrehajtásra pénz. Önök csak beszélnek arról, hogyan kell a parlagfüvet kiszorítani, de nem adtak rá pénzt. 1,5 milliárd forint szerepel a költségvetésben a 8 milliárd forint helyett, sőt ez a 1,5 milliárd forint nemcsak parlagfű-mentesítésre szolgál. Pénz kell, törvény kell és egy egyszemélyi felelős kell, aki ellenőrzi és végrehajtatja a parlagfű-mentesítést.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mivel a parlagfű ellen törvény kell, kérem önöket, hogy támogassák a tárgysorozatba-vételt.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi