SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A hét fideszes képviselő által a közelmúltban benyújtott törvényjavaslatnak különös és szomorú aktualitást ad az elmúlt hét. Az elmúlt héten ugyanis a kormány egy drasztikus szigorító intézkedéscsomagot nyújtott be és egyúttal fogadott is el, amelyben drasztikusan csorbították a polgári kormány által bevezetett otthonteremtési program lehetőségeit.
Tavaly az országgyűlési választások kampányában Medgyessy Péter és kampánycsapata hazugságnak nevezte azokat a riogatásnak titulált híreket, amelyek szerint az MSZP kormányra kerülése esetén drasztikusan csorbítani fogja az otthonteremtési program által kínált lehetőségeket. Sőt, mintegy személyes garanciát vállalt arra, ahogy ezeket a lehetőségeket szélesíteni fogják. Másrészt Medgyessy Péter azt is mondta, hogy “semmit nem fogok elvenni a fiataloktól, ami jó”.
Nos, tisztelt miniszterelnök úr, tisztelt képviselőtársaim, a fiataloknak, az új nemzedéknek az otthonteremtési program jó volt. Persze, nemcsak a fiataloknak volt jó, hanem jó volt számos kormánytagnak is, hiszen ők éltek azzal a lehetőséggel, hogy 30 millió forintos hitelt, vagyis a hitelplafon összegét vegyék fel az otthonteremtési program keretében. Később a kormány ezt 15 millió forintban behatárolta, majd múlt heti döntésével 5 millió forintra csökkentette használt lakások megvétele esetén a kedvezményes hitel felvételének a lehetőségét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Ifjúság 2000 felmérés szerint a 15 és 29 év közötti fiataloknak mindössze 19 százaléka rendelkezik saját lakással. A 25 és 29 év közötti fiataloknak pedig több mint a fele a szüleinél vagy más rokonainál lakik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha elfogadjuk a kormánynak azt az álságos és hazug érvelését, amely szerint ő a legszegényebb réteget kívánja támogatni, akkor itt a lehetőség: a szavakat tettekre lehet váltani. A hét fideszes képviselő által benyújtott törvényjavaslat ugyanis azt indítványozza, hogy a 29. életévüket be nem töltött fiatalok a lakásbérleti vagy albérleti díjuk 50 százalékát - évente legfeljebb 360 ezer forintot - leírhassanak az összevont adóalap adójából. Ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, azok számára, akiktől most a szocialista kormány elvette a lehetőséget, hogy saját lakáshoz jussanak, hogy fedelet tudhassanak a fejük fölött, nem marad más megoldás, mint az albérletbe való költözés. Ha elfogadjuk azt, hogy önök a legszegényebb réteget kívánják támogatni, akkor önöknek ezt a javaslatot meg kell szavazni. Ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, a kormány az elmúlt heti döntésével a jövőt vette el a fiataloktól. Önök elvették a jövőbe vetett reményt és a jövőbe vetett hitet. Most egy kis szeletet ebből lehet kompenzálni, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim.
Másrészt pedig, néhány hónapon belül az Európai Unióhoz fogunk csatlakozni; erről ma a parlament döntést is hozott. Az Európai Unióba azonban csak úgy szabad mennünk, hogy a fiatalok versenyképes tudással rendelkeznek, és valóban versenytársai lehetnek majd az Európai Unió többi fiatal polgárának. Ennek érdekében a törvényjavaslatban azt indítványozzuk, hogy a fiatalok internet-előfizetési díját kedvezmény illesse meg, magyarul, teremtsük meg a lehetőségét annak, hogy ezen a téren is felzárkózhassunk az európai elithez. Hiszen amíg Dániában a fiatalok és a teljes népesség 60, Hollandiában pedig 57 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, Magyarországon ez mindössze 7 százalék.
Másrészről, tisztelt hölgyeim és uraim, a kormány gazdaságpolitikájának egyik kézzelfogható és szomorú eredménye az, hogy mintegy 17-18 százalékosra szökött fel a diplomás munkanélküliség. Élhetünk azzal a gyanúperrel, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak azok a fiatalok, akik diplomát szereznek, és utána megpróbálnak elhelyezkedni. Azért, hogy az ő helyzetükön könnyítsünk, azt javasoljuk a törvényjavaslatunkban, hogy azoknak a munkaadóknak, akik néhány hónapon belül a diploma, a szakmunkás-bizonyítvány vagy az érettségi megszerzése után fiatalokat alkalmaznak, az állam nyújtson támogatást, a munkaadói járuléknak és a munkaadót terhelő egészségügyi hozzájárulás mértékének megfelelően.
Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Önök elvették a jövőt, a jövőbe vetett reményt és hitet az elmúlt héten a fiataloktól. (Zaj a kormánypárti oldalon.) Egy kis szeletet most kompenzálni lehet, ezért várjuk az önök támogatását.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi