KISS ATTILA

Full text search

KISS ATTILA
KISS ATTILA (Fidesz): Később fogom azt fölvetni. (Dr. Hankó Faragó Miklós: A számokat kell megváltoztatni. - Derültség.) Igen. A 14-es ajánlási pontról Halász képviselőtársam is beszélt már, és valóban nagyon hangsúlyozottan kerül szóba, amikor erről beszélünk, hiszen a magyar mozgóképkultúra értékeihez széles körben való hozzáférésének, a nézőszám emelkedésének biztosítása; ez az a pont, amelyet szeretne az előterjesztő, illetve a módosító javaslatot tevő két képviselőtársam a 4. § új bekezdései közé beszorítani. Ha jól láttam, egyébként az előterjesztő, maga a kormány is támogatja ezt a javaslatot. Tehát igazából, azt hiszem, a kis bevezetőm után nem sok félreértés van ebben a dologban.
Miért fontos ez? Azt is tudjuk, hogy a törvény azt is ki akarja alakítani, hogy néhány éven belül a 10 milliárd forintos éves támogatást is elérje a filmszakma, ami nagyon helyes. Ugyanakkor ez az összeg azért nyilván elég magas ahhoz, hogy bizonyos elvárásokat is megfogalmazzon a törvény önmaga. Így mindenképpen nagyon fontos az, hogy a nézőszám emelését, emelkedését is célul tűzhesse ki.
Nyilvánvaló, hogy mondhatjuk, hogy mi szeretnénk, és elképzelhető, hogy mégsem fogja ez a törvény ezt biztosítani, de azt gondolom, hogy akkor is egy hatalmas területről, és immár talán nagyobb pénzekről is lesz szó. Mindenképpen beszélnünk kell erről, és ezt meg kell fogalmaznunk, a törvényben is helye van ennek a mondatnak. Még egyszer mondom, örülök, hogy ezt az előterjesztő is támogatja.
Érdemes azért azt is megnéznünk, hogy az éves nézőszám 14 millió körüli Magyarországon, tehát a mozikban 14 millióan szoktak jegyet váltani, és ebből csupán 1,2 millió néző megy be magyar filmre. Tehát mindenképpen azt gondolom, hogy ezt a kevesebb mint 10 százalékot, amely a filmeket illeti, és a magyar filmek látogatottságát illeti, mindenképpen növelnünk kell, és arról még nem is beszéltem, hogy természetesen gondolom, nemcsak magyar nézőkre számít, hanem Európa vagy a világ más tájain élő nézőkre is számít a méltán híres magyar film.
Köszönöm szépen. Elnézést a bevezetőért.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi