VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A magyar piacokba vetett bizalom romokban hever - írta szerdán a Financial Times. A bizalom hiánya ma a legtöbbször használt kifejezés külföldön és itthon a magyar gazdasággal kapcsolatban.
A kormány legutóbbi három nyilatkozatát csalódottság, a forint árfolyamának zuhanása követte. Előbb a költségvetés elfogadását, a 2004-es számok nyilvánosságra kerülését követte meredek árfolyamzuhanás. Majd múlt héten hétfőn egy félreérthető miniszteri célzás a rugalmas árfolyamra és az inflációra okozott újabb riadalmat és 3 százalékos esést. Pénteken pedig a felajánlott ellenzéki együttműködés elutasítása, a hiteltelen, semmitmondó és üres kormánytájékoztató adott okot a forint újabb 2 százalékos gyengülésére.
Mindez persze nem véletlenül történt. Az igazi okok sokkal mélyebben vannak. Mindenekelőtt ide kell sorolni azt a kormányzati magatartást, amely az elmúlt másfél esztendőben mindent megtett a forint gyengítésére. Álljon itt néhány idézet a múltból! 2002. április 22-én, Medgyessy Pétertől: “A forint leértékelődését akár piaci eszközökkel is hajlandók lennénk elősegíteni.”; László Csaba: “A forint túlzott erősödésével elért erőltetett inflációs célok nem egyeznek meg az MSZP elképzelésével.”
(13.40)
Tavaly szeptember 22-én Medgyessy Péter arról beszélt, hogy “a forint túlzottan felértékelődött, ezért az előző kormány a felelős”. De még az idén, 2003-ban is több alkalommal ez volt a kormány fő üzenete. Szeptember 18-án arról beszélt a miniszterelnök külföldiek előtt, hogy “túl erős a forint, a forint leértékelésének lépését meg kellett tenni”, utalva itt az elhibázott sáveltolásra.
Ezek után kell-e csodálkozni azon, hogy a forint zuhanórepülésben van? Szeptember óta a kötvénybefektetők 700 millió dollárt vontak ki az országból a magas deficit és a folyó fizetési mérleg növekvő hiánya miatt. Miközben a jegybank a költekező államháztartás mellett csökkenteni akarja a pénzromlás mértékét, a pazarló kormány gyengébb forintot és magasabb inflációt szeretne. Az ellentétes irányok állandó bizonytalanságot okoztak, a bizonytalan helyzet pedig vonzotta és vonzza a spekulánsokat. A nekünk hitelező befektetőktől az elmúlt évben türelmi időt kaptunk, amely most véget ért. Az utolsó csepp a pohárban a 2004-es költségvetés volt, amely sem a befektetőknek, vállalkozóknak, sem pedig a nyugdíjasoknak, gyermekes családoknak, kisjövedelműeknek nem elfogadható.
Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Az előző kormány idején önök sűrűn hivatkoztak külföldi lapokra, ha azok bírálták a kormányt. Szeretném most idézni az Economist legutóbbi számát: “A kormány arról beszél, hogy az üzleti szférának ezt vagy azt kellene csinálnia, miközben a gyenge láncszem a versenyképesség szempontjából maga a kormány.”
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mielőtt ismét az előző kormányt és az ellenzéket hibáztatnák a kialakult helyzetért, hadd idézzem az ön számára Kuncze Gábort, aki e Ház falai között mondta 2002. július 9-én: “Olyan állapotban van az ország gazdasága, hogy végre különböző, jelentős társadalmi csoportok életszínvonalát lehet javítani.” 2002 nyarán még ez volt a helyzet. Mára minden az ellenkezőjére fordult. Ebben a helyzetben fogalmaztuk meg javaslatainkat, ajánlottunk együttműködést. A kormánynak kiszámíthatóságra, őszinteségre és következetességre kell törekednie, ha vissza akarja nyerni az ország és a gazdaság iránti bizalmat.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön nem töltött egy percet sem a 2004-es költségvetés vitája során e Ház falai között, de higgye el, át kell dolgozni a hitelét vesztett költségvetést. Ehhez a Fidesz részéről készek vagyunk akár karácsony és újév között is folyamatosan ülésezni. (Derültség és zaj a kormánypárti oldalon.)
A bizonytalan helyzetben fel kell függeszteni az állami vagyon eladását. A MOL-részvények eladásának múlt heti kudarca már figyelmeztető jel volt. A kormánynak és a jegybanknak továbbra is közösen kell törekednie az euró 2008-as bevezetésére, és meg kell próbálni ugyanilyen összhangot teremteni az infláció leszorításában. Végül be kell fejezni a felügyelet elnöke elleni hajtóvadászatot és a független intézmények elleni kormányzati támadást.
Tisztelt Ház! Minden hazáját szerető ember számára erkölcsi kérdés is az ország megítélése, és hogy a rólunk alkotott kép eredményekre és elismerésekre épüljön. Mi ehhez felajánlottuk a segítségünket. (Zaj a kormánypárti oldalon.) A segítő jobbot nyújtó embert nem megtámadni, hanem meghallgatni kell. Csak ezután lehet bizalomról beszélni. (Nagy taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi