DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon sajnálom, hogy a képviselő úr az elmúlt öt évben nem találkozott a HACCP-minőségbiztosítási rendszerrel, ezt mutatják egyébként azok a felkészülési lépések, amelyeket önök tettek az élelmiszeripar és a bolti kiskereskedelem tekintetében. (Taps az MSZP soraiban.)
Önök, képviselő úr, egyik percben számon kérik a mostani kormányon, hogy miért nem tartja be az Európai Bizottság előírásait, a másik percben pedig azért kárhoztatnak bennünket, ha ezt betartjuk. Jelen esetben ugyanis nincs másról szó, mint egy EU-bizottsági irányelv egy az egyben történő átvételéről, tehát nyilván az osztrák miniszterkollégám is kikérné magának az ön megjegyzését.
Az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről megjelent 17/1999. számú FVM-egészségügyi minisztériumi együttes rendelet módosítására több szempont miatt is szükség volt, melyekre az Európai Bizottság ellenőrei is felhívták a figyelmünket. A rendelet módosítása már a 2003. év elején elkezdődött, az összes szakmai érdekképviseleti szervvel egyeztettünk - egyébként, ha a képviselő úr kíváncsi rá, a listát elhoztam, szívesen átadom önnek -, így született meg a 90/2003. számú FVM-ESZCSM-rendelet, a kihirdetését követő 15. napon lépett hatályba, és legkésőbb 2003. október 31-éig kellett a hiányosságokat megszüntetni. A módosítások elsősorban az élelmiszer-előállító létesítményekre vonatkozó előírásokat érintették, az élelmiszereket forgalmazó helyekre vonatkozó részletes előírások nem változtak 1999 óta, de az élelmiszerlánc teljes folyamatában lehet csak élelmiszer-biztonságról beszélni.
A forgalmazók tekintetében tényleges új előírás, hogy minden forgalmazó egységnek HACCP-rendszert kell bevezetni, azonban ennek a rendszernek az egyszerűsített változatát kell működtetniük, és ezt is csak a csatlakozás napjától, a kisboltoknak, ami nem jelent megoldhatatlan feladatot. De úgy gondolom, rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy ezek az intézkedések a fogyasztók érdekeit és egészségük védelmét szolgálják, hiszen a káros anyagok 70 százaléka az élelmiszerrel kerül a szervezetünkbe. Az érvényben lévő előírások módosítására, hatályon kívül helyezésére ezért nincs módunk.
Az általános követelmények, mint a megfelelő falak, padozat, nyílászárók, munkaeszközök tisztítása, erre alkalmas helyiség biztosítása, úgy gondolom, a fogyasztók szempontjából is elengedhetetlen körülmény, a részletes előírások pedig már, mint említettem, a 17/1999. számú rendeletben is változatlan formában szerepeltek. A megnövekedett adminisztráció valójában egy önellenőrzési rendszert takar, amely már számos kereskedelmi egységben önkéntesen bevezetésre került az elmúlt esztendőben azért, hogy minél jobban biztosítsák az általuk forgalmazott élelmiszerek és ezen keresztül a fogyasztók biztonságát.
Képviselő úr, ha nem lépnénk az Európai Unióba, akkor is a magyar fogyasztók érdeke is megkövetelné, hogy az alapvető higiéniai előírásokat a kereskedők is tartsák be.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi