KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN informatikai és hírközlési miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy amikor arról beszélünk, hogy egy ország versenyképessége, modernizációja az új technológiák széles körű elterjesztésétől és annak használatától függ, akkor nem feledkezhetünk el arról sem, hogy azon is múlik egy ország versenyképessége, hogy lakosságának hány százaléka és azon belül is milyen összetétele tud részese lenni ennek a versenynek. Számunkra tehát nagyon fontos, hogy azok, akik elsősorban fogyatékkal élésük miatt eleve hátrányosabb helyzetben vannak, ne maradjanak ki ebből a fejlődésből, számukra ne legyen elérhetetlen a XXI. század.
Ezért tíz pontban foglalta össze a minisztérium, hogy milyen intézkedési csomagot állít össze 2003-ra. Az első a pozitív diszkriminációs elv, amit minden pályázatban érvényesítünk; a pályázók közül a fogyatékkal élők, legyen az éppen egy munkaerő-piaci pályázat vagy egy szoftvertermék pályázata... - a célját tekintve a fogyatékkal élőket támogatók mindig pozitív, kedvezményes pozícióba kerülnek az elbíráláskor. A második: az esélyegyenlőségi törvénybe is beillesztettük a fogyatékkal élők információhoz jutásának támogatását. A harmadik: a kutatás-fejlesztési pályázatokban megindítottuk az úgynevezett segítő háló programot, hogyan férhet fel a közhálóra, az internetre az, aki fogyatékkal él. Ennek érdekében olyan kutatási-fejlesztési pályázatokat írtunk ki, amelyek kifejezetten célirányos eszközöket készítenek vakok, süketek vagy mozgáskorlátozottak számára. 52 millió forint értékben lett sikeres pályázatunk.
A távmunkában 1457 olyan foglalkoztatott van, akik körében igen sok a fogyatékkal élő, elsősorban mozgáskorlátozott. Idén még további 100 millió forintos keretösszegben kívánunk munkaerő-piaci integrációt elősegíteni fogyatékkal élőknek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A hatodik: a rehabilitációs szakkiállításon való részvétel, és az a szociológiai felmérés, amelynek hatásaként az iskolákba tervezünk szoftvereket. Csak egyetlen gondolat: a minisztérium éppen azért, mert nem piaci a célja az ilyen szoftvereknek, a jövőben szabad szoftverként fogja értékesíteni ezeket a termékeket.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi